Cirav neden istifa etti

Haziran 2008'de yapılan olağan genel toplantısında Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Mehmet Cirav, görevinden istifa etti. Cirav'ın istifasının perde arkasında neler yatıyordu, kendisini istifaya

Cirav neden istifa etti

Haziran 2008'de yapılan olağan genel toplantısında Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Mehmet Cirav, görevinden istifa etti.

 

Cirav'ın istifasının perde arkasında neler yatıyordu, kendisini istifaya getiren nedenler nelerdi.

 

Mehmet Cirav, bu soruların cevabını haber61.net'e verdi.

 

İşte Cirav'ın açıklaması

 

CİRAV NEDEN İSTİFA ETTİ

 

Cirav,kendisi ile yönetim kurulundaki bazı kişiler arasında fındık politikasına bakış açısında farklılıklar oluştuğunu belirterek,”Bu yönetim kurulunda olan bazı insanlar başta başkan olmak üzere bir yönetim kurulunun nasıl idare edileceğini, yönetim kurulu üyeleri ile nasıl çerçeve içinde konuşulması gerektiğini bilmediği için, sağda solda benim hakkımda konuştuğu için ben de bunları duyduğum için istifa ettim” dedi.

 

FAKİR FINDIĞINI SATACAK, ZENGİN BEKLETEREK PARA KAZANACAK, BU YAKLAŞIM MANTIKLI BİR ŞEY DEĞİLDİR

 

İstifa nedenleri arasında fındığa asgari olarak 5.75 YTL verilmesi gerektiğini ve bu konuda da yönetim kurulu ile fikir ayrılığı yaşadığını ifade eden Cirav, “Fındığa verilen fiyat konusunda hem fikir değiliz, onlar daha farklı bir şey istiyorlardı. Bizde madem ki fındığa bir fiyat verilecek. Böyle olması lazım. Benim önceden beri dediğimin doğruluğu da bugün ortadadır. Fakir olan insan fındığını satacak, zengin bekletecek para kazanacak. Bu mantıklı bir şey değildir. Hak ve hukuka da uygun bir şey değildir. Dolayısıyla her şey para kazanmak değildir. İhracatçı olursun, ama paranın da bir sınırı vardır. Çok da önemli değildir neticede , onun için tamamen paraya vs endeksli konuşmamak lazım. Hak ve adalet duygusu ile konuşmak lazım. Para her zaman kazanılır” diye konuştu.

 

FINDIK ÜRETİCİSİ AĞLIYOR

 

Fındığa verilmesi gereken en adil fiyat 5 YTL ve bunun üzerinde olması gerektiğini kaydeden Cirav, “Fındığa verilecek adil fiyat 5 YTL ile başlanan bir fiyat verilmeliydi. Verilen 4 YTL'yi görüyorsunuz, fındık piyasada 2 YL'ye  gidiyor, insanlar ağlıyorlar, herkes sıkıntı içerisinde” dedi.

 

FINDIĞI BU HALE TMO GENEL MÜDÜRÜ, İLGİLİ BAKAN VE SİYASETÇİLER DÜŞÜRDÜ

 

 Rekoltenin fazlalığından dolayı böyle düşük fiyat verildiği gerekçesine katılmadığını vurgulayan Cirav, şunları söyledi:

“Rekoltenin fazla olduğuna katılmıyorum. Rekolte fazla ise, bu rekoltenin müsebbibi hükümetlerdir. Dolayısıyla vatandaşın hiçbir kabahati yoktur, düşük fiyat verilmesi doğru bir şey değildir. Veyahut ta şöyle söyleniyor, bizim elimizde 300 bin ton fındık var, bunu söyleyenlere siyasetçilere atfen söylüyorum, onlar o fındığı satmak için almadılar, satmak için alınan fındık değildir. Böyle bir bahane doğru değildir. Bu memlekette ne iktidar ne muhalefet var, bir tek ben bunları söyledim ve istifa ettim. Basında bunları iyi takip etmiyor, diyoruz ama anlamakta zorluk çekiyorlar. Biz de anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bu fındığın bu şekil düşmesinin baş mimarı TMO'nun genel müdürü ve ilgili bakan veya siyasetçilerdir. 5 YTL aldığın fındığı 3 YTL'ye sattığınızda kimi kollamak için bunu yapıyorsun. Bunlar hep soru işareti olarak kalmaktadır”

 

ÜRETİCİ FINDIĞINI AZAR AZAR SATARAK FİYATIN YÜKSELMESİNE KATKIDA BULUNMALI

 

Cirav, sözlerini fındık üreticisine mesaj vererek kapattı:

“Üretici fındığını azar aza satmalı, her şey den önce bunu yapmalı, 2 ton fındık yapıyorsa, 500 kilosunu satmalı.İhtiyacı kadar satmalı. Üretici bu hareketle fındık fiyatının çıkmasına bir katkı sağlayabilir, bir miktarını da TMO'ye yönlendirmeli”

 

Selahattin AYDINLI

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi