Cep telefonu alacaklar dikkat! O zam iptal edildi

İthal cep telefonlarının gümrük fiyatına getirilmesi planlanan düzenleme iptal edildi.

Cep telefonu alacaklar dikkat! O zam iptal edildi

İthal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara çıkaran düzenleme iptal edildi. 30 Mart'ta yürürlüğe girecek olan önceki karara göre, ithal cep telefonlarına yaklaşık 2 bin 500 lira zam geleceği belirtilmişti. Ancak söz konusu düzenleme, yürürlüğe girmeden kaldırıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen ve 2020 yılından bu yana yürürlükte olan gözetim uygulamasında akıllı telefonlar için yeni bir düzenleme yapıldı.

GEÇEN AY RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile akıllı telefonlarda adet başına birim gümrük kıymeti, 200 dolardan 350 dolara yükseltildi.

Cep telefonu alacaklar dikkat! O zam iptal edildi

DÜZENLEME İPTAL EDİLDİ
İthal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme iptal edildi. 30 Mart'ta yürürlüğe girecek olan önceki kararın ithal cep telefonlarına 2 bin 500 lira zam olarak yansıyacağı açıklanmıştı.

TELEFONLARIN FİYATI EN AZ İKİYE KATLANACAKTI
Yeni düzenleme ile ithal edilen ve vergisiz fiyatı yaklaşık 3 bin 800 TL olan bir cep telefonu 30 Mart'tan itibaren en az 2 bin 500 TL zamlanacaktı. Buna ÖTV, KDV, TRT Bandrol ücreti gibi diğer vergiler de eklenince telefonun fiyatı 10 bin 500 TL'ye kadar çıkacaktı. Türkiye'ye gelen akıllı telefonlardan önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, sonra yüzde 10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlar üzerinden yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Oluşan rakamın üzerinden de yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi