Çekte 15 milyar liralık karşılıksız işlem yapıldı

TBB çek bilgilerini açıkladı

Çekte 15 milyar liralık karşılıksız işlem yapıldı

Çekte, ilk yedi ayda 14,9 milyar liralık karşılıksız işlem yapıldı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, 2016 yılı Ocak-Temmuz dönemi ’Çek Bilgileri’ni açıkladı. Buna göre; yılın ilk yedi ayında, bankalara ibraz edilen çek tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 392 milyar TL olurken, ibraz edilen çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalarak 12 milyon oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalırken, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 1 oranında arttı.

Parasal tutarı 14,9 milyar TL olan 429 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemi yapılan 2,3 milyar TL tutarındaki 78 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık azalışla yüzde 3,8 olurken, adet olarak 0,3 puanlık artış ile yüzde 3,6 oldu.

Temmuz ayında karşılıksız işlemi yapılan çek adedi ve tutarının en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.

Temmuz ayında tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 17,1 ile Iğdır, yüzde 9,7 ile Hakkari, yüzde 9,2 ile Ardahan, yüzde 8,8 ile Kırıkkale ve yüzde 8,6 ile Elazığ oldu. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Çorum, Aksaray ve Çankırı oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler