Cebimizden 4 milyar çıkacak!

Hükümetin yeni yılın ilk gününde sigara ile damga vergisi ve harçlarda yaptığı vergi düzenlemeleri dolayısıyla Maliye'nin kasasına bu yıl asgari 4 milyar lira ilave gelir sağlanacak. Türkiye'de resmi verilere göre, 2011 yılı itibariyle 91 milyar adet, yan

Cebimizden 4 milyar çıkacak!

Hükümetin yeni yılın ilk gününde sigara ile damga vergisi ve harçlarda yaptığı vergi düzenlemeleri dolayısıyla Maliye'nin kasasına bu yıl asgari 4 milyar lira ilave gelir sağlanacak. Türkiye'de resmi verilere göre, 2011 yılı itibariyle 91 milyar adet, yani 4 milyar 550 milyon paket sigara tüketildi.

Normalde tüm sigara fiyatları 1 lira artsa ve kayıtlı satışlarda da düşüş olmasa devletin sadece ÖTV'den ilave vergi kazancı 4.1 milyar lira olacak. Bunun üzerinden alınması gereken 740 milyon liralık KDV ile birlikte sigara zammının getirisi 4.8 milyar liraya ulaşacak.
 
Ancak, düşük fiyatlı sigaralarda artışın 50 kuruşta kalacağı beklentisi ve vergi zamlarından sonra sigarayı bırakanların artması veya kayıt dışılıktan dolayı tüketimin azalması nedeniyle Maliye gelir artışı hedefini mütevazı düzeyde tuttu.
 
2012 yılında 18.9 milyar lira olacağı neredeyse kesinleşen sigaradan elde edilen ÖTV gelirleri hedefi 2013 yılı için sadece 2.4 milyar lira artırılarak 21 milyar 345 milyon lira olarak belirlendi. ÖTV artışına ilave olarak gelecek 450 milyon liralık KDV ile birlikte sigaradaki vergi artışının asgari 2.8 milyar liranın üzerinde ek gelir getirmesi öngörülüyor.
 
KDV ARTIŞININ ETKİSİ 2014'E KALACAK
 
Hükümet bu yıl için damga vergisi ve harçları da yüzde 7.8'lik yeniden değerleme oranı yerine yüzde 15 oranında artırdı. Böylece harçlardan 950 milyon liralık, damga vergisinden de 314 milyon liralık ilave gelir artışı öngördü. Maliye 2013 yılında harçlardan toplam 11.5 milyar lira, damga vergisinden de toplam 7.9 milyar lira gelir bekliyor.
 
Lüks konutlarda KDV artışından da gelir bekleniyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 600 bin konut yapılıyor. Bunların bir kısmı önceden de yüzde 18 KDV'ye tabi idi. Yeni vergi düzenlemesiyle buradan da bir miktar gelir elde edilmesi söz konusu olacak. Ancak yeni vergi 1 Ocak 2013 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan inşaatlara uygulanacağından bu yıl vergi geliri sınırlı düzeyde kalacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi