Çaykur'un organik çayı çıktı

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada refah seviyesi ve sağlığa verilen önem arttıkça, yaşamla ilgili talepler çoğaldıkça, organik ürünlere olan talebin arttığını vurguladı.Organik ürünlere olan talebin arttı

Çaykur'un organik çayı çıktı

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada refah seviyesi ve sağlığa verilen önem arttıkça, yaşamla ilgili talepler çoğaldıkça, organik ürünlere olan talebin arttığını vurguladı.

Organik ürünlere olan talebin arttığı ortamda organik çaya da talebin her geçen gün artmasının doğal olduğunu dile getiren Yüce, ''Dünyada üretilen çay çeşitlerini üretmeyi hedef olarak belirledik. Bu nedenle Rize'de pilot bölge olarak Hemşin'de organik çay üretimi konusunda çalışma başlattık. Bu çalışmamızı daha sonra Rize geneline, ardından da tüm çay bahçelerine yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Böylece organik çay denilince Türkiye, Türkiye'de de Doğu Karadeniz'in akla gelmesi için çalışıyoruz'' dedi.

Organik çay üretiminde Türkiye'nin en önemli avantajının iklimin getirdiği şartlar olduğuna, dünyada çay üreten ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumda çay üreten başka ülke olmadığına işaret eden Yüce, şöyle dedi:

''Hemşin ilçesinde günlük kapasitesi 100 ton olarak kurduğumuz organik çay fabrikasında geçen yıl ilk organik çayımızı ürettik. İlk yıl yüzde 25 organik, yüzde 75 konvansiyonel üretim yaptık. Bu oranı her geçen yıl organik üretim lehine geliştireceğiz. Zaman içinde de bu fabrikada tamamen organik üretim yapılacak. Dünyada yılda 10 bin tonun üzerinde organik çay üretimi yapılıyor. Ancak ihtiyaç duyulan miktar giderek artıyor. Biz de organik çay üretimimizi her yıl biraz daha artıracağız.''

Yüce, yaptıkları çalışmalar sonucunda ilk yıl üretilen organik çayı geçtiğimiz günlerde piyasaya sunduklarını bildirerek, ''Organik Hemşin ve Organik Rize çayı olarak iki farklı siyah çayı piyasaya sunduk. Ürünlerimizden birisi teneke kutuda, diğeri karton kutuda sunuldu. Daha önce de piyasaya geçiş dönemi ürünü olan 'Organik Zümrüt Yeşil Çay' sunmuştuk. ÇAYKUR olarak organik çay üretiminde de başarılı bir çalışma yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Zaman içinde bu çeşitleri artırabiliriz. İhtiyaç ve talebe göre değişik paket çeşitleri yapabiliriz'' diye konuştu.

-ORGANİK ÇAY ÜRETİCİSİNE DESTEK-

Yüce, sözleşme yaptıkları organik çay üreten müstahsillere bazı teşvikler getirdiklerini anlatarak, şunları söyledi:

''Organik çay üreten üreticilerimize 4 konuda destek sağladık. İlk olarak organik çay üreten müstahsilimiz, ürün bedelini diğer üreticilere göre daha erken alacak. Müstahsile verdiğimiz bir ödeme takvimimiz var. Ancak ödemeler başladığında ilk olarak her zaman bu bölgedeki müstahsilimize ödeme yapacağız. Organik çay alımında organik üretim yapan üreticilerimize kısıtlama söz konusu olmayacak. Ne kadar getirirlerse alım yapılacak. Bu üreticilerin ürettikleri ürünün tamamını alma garantisi veriyoruz. Ayrıca yaş çay taban fiyat ve destekleme priminin dışında ÇAYKUR olarak organik çay üreticilerimize dekar başına 375 lira ek destek vereceğiz. Böylece organik üretim yapanları desteklemiş olacağız.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi