Bulancak'ta altın sevinci

Bölgede tespit edilen altın rezervinin Türkiye'nin altın deposu olarak bilinen Kaz Dağları'ndaki kaynaklardan en az iki kat daha verimli olduğu belirtildi. Kaz Dağı'nda bir ton cevherden 6 gram altın elde edilirken, Bulancak'ta çıkartılan cevherlerden ise

Bulancak'ta altın sevinci

Bölgede tespit edilen altın rezervinin Türkiye'nin altın deposu olarak bilinen Kaz Dağları'ndaki kaynaklardan en az iki kat daha verimli olduğu belirtildi.

 Kaz Dağı'nda bir ton cevherden 6 gram altın elde edilirken, Bulancak'ta çıkartılan cevherlerden ise ton başına 10 ile 122 gram arasında altın bulunduğu bildirildi.

 Dünya genelinde de tonda 3 gram altın ekonomik değer olarak görülüyor. Bulancak'ta yılda 10 ton altın ve 56 ton gümüş çıkarılması bekleniyor.

Bölgede daha önce maden araması yapıldığı, ancak ulaşım olmaması sebebiyle rezervlerin bulunamadığı ifade edildi. Açtığı ilk galeride altın madeni yataklarını bulan işletme 5 ayrı ocak için daha ruhsat aldı. Bölgede 9 bin hektar alanda zengin miktarda maden cevheri olduğu ifade ediliyor. Cevherlerin içerisinde altın ve gümüş yanında zengin miktarda bakır, kurşun, çinko ve demir de bulunuyor. Çıkartılacak maden cevheri yine Bulancak'ta işlenecek. Bunun için işletme sahipleri yine yerli bir firmayla anlaşma yaparak bölgeye ayrıştırma fabrikası kurmak için harekete geçti.

Kurulacak işletmede yılda 100 bin ton maden cevherinin ayrıştırılmasıyla 10 ton altın ve 56 ton gümüş madeni elde edilebileceği açıklandı. Maden mühendisi Kenan Çelik, "Biz madenin damar halinde olmasını beklerken burada kütle halinde altın çıktı. Burada oranlar çok yüksek. Dünyada böyle altın ocakları çok nadir görülüyor." dedi. Alanın ruhsat sahibi Tayyar Aydoğdu ise Türk asıllı bir Belçika firması ile ortaklık kurarak madenleri çıkaracaklarını belirterek, "Bunu yaparken çevreye zararlı hiçbir şey kullanmayacağız. Bu madenleri çıkarırken burada bir tesis kurarak istihdamı da buradan sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler