Bu haber cüzdanınıza yarayacak!

Son bir yıl içinde yaklaşık 75 bin kişi konut kredisini ortalama yüzde 14,5 faiz oranıyla, 50 bin kişi ise yüzde 13,5 faiz oranıyla kullandı. Düşük faiz oranları, yeni konut kredisi alacaklar kadar kredisini yeniden yapılandırmak isteyenlerin de ilgisini

Bu haber cüzdanınıza yarayacak!

Son bir yıl içinde yaklaşık 75 bin kişi konut kredisini ortalama yüzde 14,5 faiz oranıyla, 50 bin kişi ise yüzde 13,5 faiz oranıyla kullandı. Düşük faiz oranları, yeni konut kredisi alacaklar kadar kredisini yeniden yapılandırmak isteyenlerin de ilgisini çekiyor.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Merkez Bankası verilerine göre, Kasım 2011-Ocak 2012 arasında bankalarca uygulanan konut kredisi faizleri ortalama yıllık yüzde 14,5 (aylık yüzde 1,20) seviyelerinde seyretti.

Yaklaşık olarak 75 bin kişi bu seviyelerden konut kredisi kullandı. Aralık 2012 itibariyle konut kredisi faizleri ortalama yıllık yüzde 10,3 (aylık yaklaşık yüzde 0,85) seviyelerine kadar gerilerken, bankacılar konut kredisi faizlerinin tek haneye inebileceğini belirtiyor.
 
100 BİN TL KREDİDE 20 BİN TL AVANTAJ
 
Yaklaşık bir yıl önce özellikle konut kredisini ortalama yüzde 1,20 faiz oranı ile kullanan kişiler, şu an doğru refinansman zamanına karar vermeye çalışıyor. Bu kişilerin yüzde 0,85 ile yeniden yapılandırma yapmayı seçmeleri halinde, 100 bin TL ve 120 ay vadeli örnek bir kredi için kazançlarının 20 bin TL civarında olacağını belirten Baş Analist Betül Sungurlu, "Kredi masrafları ve faizler bankalara göre değişiklik gösterebilir.
 
Bizim hesaplamamız örnek niteliğinde olup, kazanç miktarı hangi ay, tutar ve vadede kredi kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir. Ancak refinansman düşünenlere, içinde bulunduğumuz dönemde bankaların konut kredisi faizlerini yakından takip etmelerini öneriyoruz. Faiz oranları bir miktar daha düşebilir. Kredi kullanılan banka dışındaki bankaları da araştırmakta fayda var" diye konuştu.
 
Mortgage Kanununa göre bankaların kalan ana paranın yüzde 2'sine kadar erken kapama ücreti alabileceğini ekleyen Sungurlu, "Yüzde 2 azami oran olduğu için bazı bankalar bunun altında ücret alıyor olabilir. Yine de refinansman düşünenlerin öncelikle kendi bankaları ile görüşmelerinde fayda var.
 
Bir başka banka da konut kredisini devir alırken yeniden ekspertiz yapılmasını talep edebilir. Ayrıca bankaların vermiş oldukları krediyi yeniden yapılandırma mecburiyeti de bulunmuyor. Piyasadaki banka faizlerini takip edip, belirlenen birkaç banka ile tüm bunları görüştükten sonra karar verilmesi daha yerinde olur" şeklinde konuştu.
 
REFİNANSMAN NEDİR?
 
Refinansman, kullanılmış bir kredinin daha avantajlı faiz oranlarına sahip başka bir banka kredisi kullanılarak kapatılmasına verilen addır. Böylece tüketici ikinci bankadan düşük oranlardan kullandığı kredi ile önceki kredisini kapatmış ve ikinci bankaya daha düşük orandan borçlanmıştır.
 
Eğer kullandığımız krediyi yine kendi bankamızın daha avantajlı oranlarıyla kapatıyorsak refinansmanın adı, yapılan işlem aynı olmakla birlikte bu kez "yeniden yapılandırma" oluyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler