Borsa yaralarını sarıyor

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 6,42 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. Güne pozitif başlayan yurtiçi piyasalarda özellikle Borsa İstanbul'da, geçen haftanın ikinci yarısında yaşanan kayıpların

Borsa yaralarını sarıyor

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 6,42 oranında değer kazanırken toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. Güne pozitif başlayan yurtiçi piyasalarda özellikle Borsa İstanbul'da, geçen haftanın ikinci yarısında yaşanan kayıpların neredeyse tamamının telafi edildiği görüldü.

İstanbul merkezli operasyon ve sonrasında yaşanan gelişmelerle geçen hafta TL varlıklarında görülen negatif seyir, hafta sonunda gelen haber ve açıklamaların gerginliği azaltabileceğine yönelik beklentiler ve tepki alımlarıyla pozitife döndü. Geçen hafta cuma günü BIST 100 endeksinin gördüğü en düşük 61.150 puan seviyesinden verdiği tepki ve sonrasında siyasi ve ekonomik tedirginliklerin azalması endeksin haftaya hızlı yükselişle başlamasını sağlarken, döviz kurları ve faizler de cuma gününe göre geriledi.

Dolar geriledi

Dolar/TL paritesi bankalararası piyasada yaklaşık yüzde 1,20 oranında düşüş kaydederken, avro/TL paritesinin değer kaybı yüzde 0,80 seviyelerinde bulunuyor. Cuma günü 2,1770 ile tarihinin en yüksek seviye rekorunu kıran dolar/TL paritesi Borsanın kapanışında 2,1250 seviyelerinde denge bulurken, 3 seviyesinin üzerini test eden avro/TL paritesi ise 2,9340 seviyelerinde işlem görüyor.

Gösterge tahvilin bileşik faizi ise, yüzde 3'ün üzerini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar yüzde 2,98'e gerilemesine karşın, küresel faizlerdeki düşüşün sınırlı kalmasıyla günü yüzde 10,17 seviyesinden tamamlarken, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de yüzde 10,61'den yüzde 10,31'e geriledi.

Analistler, tepki alımlarının yumuşayan siyasi söylem ve açıklamalardan destek bulduğunu belirterek, bu ortamın değişmemesi durumunda yükseliş isteğinin 2013 yılının son işlem günü olan yarın da devam edebileceğini tahmin ediyor.

BIST 100 endeksinde 66.700 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece pozitif görünümün devam edebileceğini ifade eden analistler, döviz kurlarının seyri ve yurtiçinde İstanbul merkezli operasyon ve siyasi açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi