Borsa kayıpta Euro yine rekor kırdı

Euro 2.38 TL'nin üzerine çıkarak rekor kırarken, dolar ise 1.67'yi geçti.PİYASAYI FITCH BOZDUKredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen açıklama piyasalarda olumsuz bir hava yarattı. Açıklama öncesinde borsada yüzde 1 civarında olan kayıplar bir anda y

Borsa kayıpta Euro yine rekor kırdı

Euro 2.38 TL'nin üzerine çıkarak rekor kırarken, dolar ise 1.67'yi geçti.

PİYASAYI FITCH BOZDU

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen açıklama piyasalarda olumsuz bir hava yarattı. Açıklama öncesinde borsada yüzde 1 civarında olan kayıplar bir anda yüzde 4'lere yaklaştı.

Borsa gelen sert satışlarla birlikte 59 bin 434 puana kadar geriledi.

Ancak daha sonra piyasada hafif bir toparlanma eğilimi oluştu. Borsa saat 11.30 itibariyle yüzde 2.76 değer kaybıyla 59 bin 934 puandan işlem gördü.

FITCH UYARDI

Fitch analist Ed Parker, yüksek cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle, Türkiye'nin not artışının belirsiz olduğunu söyledi.

Türk ekonomisinde ısınma sinyallerinin görüldüğünü söyleyen Parker, "Türkiye, AB'deki krize cari açık yüzünden diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık" dedi.

BGC Partners analistlerinden Osman Orçun, Türk varlıklarının son dönemde yurtdışına kıyasla daha iyi performans gösterdiğini belirterek, bu geri çekilmenin beklentiler dahilinde olduğuna dikkat çekti.

Orçun, "Piyasalardaki bu hareketi şok bir dalga olarak görmüyorum. Yurtiçi, yurtdışına göre uzun süredir iyi performans gösteriyordu. Piyasa uzun süredir böyle bir hareketi bekliyordu. Fitch'in açıklaması bu anlamda ateşleyici oldu" dedi.

FITCH YİNE FITCH'LİĞİNİ YAPTI

Öte yanda Fitch'in açıklamasını yorumlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Fitch yine Fitch'liğini yaptı. Bunların kredibilitesi sarsıldı itibar sınavından geçemediler. En yüksek yatırım yapılabilir notunu İrlanda'ya verdiklerini hatırlatırım" diye konuştu.

DÖVİZ KURLARI DA YÜKSELİYOR

Ekonomiye yönelik uyarılar yurt dışındaki gelişmelerle hızlı seyreden kur cephesinde de yükselişlere neden oldu.

İçeride Euro/TL hem parite hem de cari açık uyarılarıyla yüzde 0.8'ye ulaşan artışla 2.38'in üzerine çıktı ve rekor kırdı. Dolar da yüzde 0.5 artışla 1.6720 TL'ye ulaşarak son 28 ayın zirvesini tekrar gördü.

Dolar dün 1,6660 liradan günü tamamlamıştı. Güne hemen bu seviyenin altında 1,6650 liradan başlayan dolar daha sonra 1,6700 seviyesini de aşarak 1,6720 liraya kadar çıktı. Böylece en son 2009 yılı mart ayı sonlarında görülen 1,6700 liranın üstü bir kez daha geçilmiş oldu.

Dolar, 9 Mart 2009 Pazartesi günü 1,8200'lere kadar çıkarak TL karşısında rekor kırmıştı. 2009 yılını 1,5000'ün altında 1,4970 liradan tamamlayan dolar geçen yılı da 1,5500 liradan kapatmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi