Borsa fena çakıldı

Obama'nın destek paketinin beklentileri karşılamamasıyla başlayan satış dalgası bugün Avrupa'daki bankalarla ilgili kaygılarla zirveye ulaştı. İMKB günü yüzde 4 kayıpla 23 bin 907 puandan kapattı. Dolar 1.69 TL'ye yükseldi. Avrupa bankalarının Orta ve Doğ

Borsa fena çakıldı

Obama'nın destek paketinin beklentileri karşılamamasıyla başlayan satış dalgası bugün Avrupa'daki bankalarla ilgili kaygılarla zirveye ulaştı. İMKB günü yüzde 4 kayıpla 23 bin 907 puandan kapattı. Dolar 1.69 TL'ye yükseldi.

Avrupa bankalarının Orta ve Doğu bankalarındaki riskleri krizin Avrupa'da yeni bir ivme kazanmasına neden oldu. Polonya, Macaristan'da bankacılık sektöründe risklerin artması para birimlerinin değer kaybetmesine neden olurken, bu ülkelerde en çok yatırım yapan ve kredi veren Avrupa bankaları olduğu için gelişmeler bu bankaların hisselerini ve euroyu vurdu. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 3'ün üzerine çıktı.

MOODY'S TEDİRGİN ETTİ

Moody's başta Raiffeisen ve Swedbank olmak üzere Batı Avrupa bankalarının notlarının düşürülebileceğini duyurdu. En çok riski olan bankacılık sistemlerinden biri Avusturya'nın. Bankaların eski Doğu Bloku ülkelerinde 230 milyar euro riski bulunuyor.

Moody's raporunda Doğu Avrupa ülkelerinin şu an derin ve uzun bir ekonomik durgunluğa girdiğini belirtti.

Bu arada, HSBC de sermaye yeterliliği tartışmaları sürerken Londra'da %2 geriledi. Morgan Stanley'e göre bankanın 20-35 milyar dolara ihtiyacı var.

 DOW 7 BİN 500 PUANA GERİLEDİ

 UBS analisti müşterilerine HSBC'nin 2008 için nihai temettüsünü 18 sente düşürmesinin beklendiğini belirtti ki bu 2007'de 39 sent olan temettüsünden %59 daha düşük.

 ABD borsalarının da otomotiv devleriyle ilgili iflas ve bankalarla ilgili kamulaştırma kaygılarının ortasında düşüşle açılması bekleniyor.

 Öte yandan ABD'de bankalara yönelik riskli varlık alımı konusunda yaşanan belirsizlikler de devam ediyor. Dün kapalı olan ABD borsalarında bugün yüzde 3 gibi rekor düşüşle açıldı. Dow Jones, 7 bin 500 puanla bir önceki dip seviyesine ulaştı.

 ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

 Rusya'nı rezervlerin altına çevireceğin açıklaması ve güvenli liman arayan yatırımcılardan gelen talebin etkisiyle altının onsu dış borsalarda 970 dolara yükseldi. İç piyasada ise dolardaki yükselişin de etkisiyle altının gramı 52 TL'ye Cumhuriyet Altını ise 350 TL'ye ulaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi