Binlerce emekliye maaş şoku!

Yoksulluğun pençesindeki emeklilerin maaşına göz diktiler. SGK Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Ergün’ün başkanlığını yaptığı Türkiye Emekliler Derneği, 700 bin emeklinin maaşından her yıl 15 milyon lira aidat alıyor.Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’ne üye yapıl

Binlerce emekliye maaş şoku!

Yoksulluğun pençesindeki emeklilerin maaşına göz diktiler. SGK Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Ergün’ün başkanlığını yaptığı Türkiye Emekliler Derneği, 700 bin emeklinin maaşından her yıl 15 milyon lira aidat alıyor.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’ne üye yapılan emeklilerden yıllık 18 TL aidat kesiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı kesintilerin sona ermesi için Çalışma Bakanlığı’na şikayette bulunan emekliler ise eli boş dönüyor. 6 aylık ortalama 20-30 lira zam alabilen emekliler derneğe yapılan fuzuli kesintiyle aldığı parayı geri vermek zorunda kalıyor.

DİLEKÇE VERMEK GEREKİYOR

Dernek adına 700 bin emekliden yıllık 15 milyon TL’lik kesintiyi yapan SGK, vatandaşın şikayetine, “Türkiye İşçi Emeklileri Sendikası’nın kesinti listesinde isminiz varsa kesilir. Sizden habersiz kesilmiş ise SGK Genel Müdürlüğü'ne bir dilekçe vermeniz gerekmektedir” cevabı veriyor.

KÖMÜR VAADİYLE ÜYELİK

SGK Yönetim Kurulu üyesi Kazım Ergün’ün başkanlığını yaptığı Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) kıt kanaat geçinen emeklilerden aylık 1,5 lira kesinti yapıyor. Yıllık 18 TL’ye ulaşan emekli maaşı kesintisinin sona ermesini isteyenler Çalışma Bakanlığı ile SGK’yı soru yağmuruna tutuyor. Derneğin, taksitli kömür vaadiyle yaptığı üyeliklere herhangi bir sosyal yardım da yapılmıyor. Dernek şubeleri, "Bizim paramız mı var ki emekliye yardım edelim" cevabıyla emeklileri Ankara'ya yönlendiriyor. Üyeliğin sona ermesini isteyen vatandaşlar kapı kapı dolaştırılıyor.  

ANKARA'YA GELMEN ŞART

Mağdur emekliler kesintinin iptalini istediklerinde çeşitli engellerle karşılaşıyor.

Emeklilere dönük herhangi bir projeleri bulunmamasına rağmen yapılan kesintiyi iptal ettirmek için yoğun bir bürokrasi gerekiyor. SGK, maaşlardan dernek adına kesinti yaparken iptali için Ankara’ya gelip dilekçeyle başvurma şartı koşuyor. Oturduğu yerden bürokratların yaptığı kesintilerin iptali için emekliler Ankara’ya gelmek zorunda bırakılıyor.

KESİNTİ 2005'TEKİ KARARA BAĞLANIYOR

Emekli maaşlarından yapılan kesinti, SGK Yönetim Kurulu’nun 2005 yılında aldığı bir kararla yapılıyor. Bu karara göre Türkiye’deki toplam emeklilerin en az yüzde 1’ini üye yapan ve illerin yüzde 35’inde teşkilatlanan dernekler adına, üye yaptıkları emekliler için aidat kesintisi yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi