Benzine vergi zammı mı geliyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) benzin ve motorine tavan fiyat kararı aldı. Bugünden itibaren dağıtım şirketi ve bayinin kâr marjı litrede 37 kuruş ile sınırlandırıldı. Benzin ve motorin litrede 5-24 kuruş arası ucuzladı.Pahalı benzin ve motorinde

Benzine vergi zammı mı geliyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) benzin ve motorine tavan fiyat kararı aldı. Bugünden itibaren dağıtım şirketi ve bayinin kâr marjı litrede 37 kuruş ile sınırlandırıldı. Benzin ve motorin litrede 5-24 kuruş arası ucuzladı.

Pahalı benzin ve motorinde indirim olumlu adım olarak görülebilir. İndirimin seçim arifesinde yapılması tartışma konusu oldu. Bunun yanında sektörün taşıdığı en ciddi endişelerden birisi de, akaryakıtta yeni vergi artışı.Endişe edenler oldukça haklı.

EPDK’nın ilk tavan fiyat uyguladığı Haziran 2009’da benzin ve motorin için litrede 20 kuruş civarı indirim sağlandı. Fakat iki aylık tavan fiyat sonrası Maliye vergide 22 kuruş (ÖTV+KDV) artışına giderek akaryakıt fiyatlarında sağlanan indirimi vergiye aktarmış oldu. Yapılması gereken iş, bu tür tavan fiyat uygulamalarının iyi analiz edilerek ve iyi bir zamanlama ile uygulamaya konulmasıdır.

EPDK verilerine göre tavan fiyatla birlikte 1 litre benzinde toplam verginin payı yüzde 59, motorinde ise yüzde 51 oldu.

22 Mart 2014 itibarıyla (gece saat 00.00) İstanbul için tüm benzinlerin pompa satış fiyatı üst sınırı 5.04 TL/lt, motorinlerin pompa satış fiyatı üst sınırı ise 4.40 TL/lt olarak belirlendi. Kurul akaryakıt satış fiyatlarını her salı ve cuma günü internet sitesinde ilan edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi