Belediyeler kapandı, ya borçlar!

Nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapatılan bin 128 belediyenin toplam borcu, 645 milyon 762 bin YTL'yi buluyor. Bu belediyelerden, köye dönüştürülen 862'sinin borcu, genel bütçe vergi gelirlerinden 12 taksitle 1 yılda ödenecek. Büyükşehirlerde mahalley

Belediyeler kapandı, ya borçlar!

Nüfusu 2 binin altında kaldığı için kapatılan bin 128 belediyenin toplam borcu, 645 milyon 762 bin YTL'yi buluyor. Bu belediyelerden, köye dönüştürülen 862'sinin borcu, genel bütçe vergi gelirlerinden 12 taksitle 1 yılda ödenecek. Büyükşehirlerde mahalleye çevrilen 266 belediyenin borcu da bağlandıkları yeni belediyeye aktarılacak.

DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından turistik belde niteliği taşıyanlarla dava açan belediyelerin kapanma sürecinin durduğunu ifade ederek, bin 128 rakamında değişiklik meydana gelebileceğini belirtti. Dava sonuçlarının beklendiğini dile getiren Atasoy, bu konuda açılan dava sayısını ise net olarak bilemediklerini kaydetti.

TAKSİTLE ÖDENECEK

 Kapatılan belediyelerin 5 Kasım 2008 tarihi itibariyle İller Bankası'na 117 milyon 408 bin 568 YTL borcu bulunduğunu bildiren Atasoy, Maliye, Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu, TEDAŞ gibi diğer kurumlara borçlar dahil toplam rakamın 645 milyon 762 bin YTL'ye ulaştığını aktardı.

Atasoy, köye dönüştürülen 862 belediyenin kurumlara olan borçlarını, genel bütçe vergi gelirlerinden 1 yıl içinde 12 taksitle ödeyeceklerini söyledi. Büyükşehir içinde mahalleye dönüştürülen 266 belediyenin borçlarının ise bütün mal varlıklarıyla birlikte bağlandıkları ilçe belediyesine aktarılacağını kaydetti.

YATIRIMA PARA KALMIYORDU

Kapatılan belediyelerin daha önce devletten aldıkları kaynağın neredeyse tamamını personel ve cari giderlere harcadıklarını, yatırım için ellerinde para kalmadığını anlatan Atasoy, şimdi bu tür harcamalar olmayacağı için eldekinin net yatırıma döneceğine inandıklarını söyledi. Atasoy, Türkiye'de son yıllarda çarpık bir tablo vardı. Köyler belediyelerden daha iyi hizmet almaya başlamıştı. Ama yeni durumda bu değişecek" diye konuştu.

EKONOMİK DEĞİL PSiKOLOJiK TEPKi

Borçların devredilmesinin ilçe belediyeler için sorun oluşturmayacağını belirten Atasoy, "Çünkü bağlanan belediyenin nüfus gelirini alıyor. Borcu ne kadar yüksek olursa olsun, belli süre sonra o borcu, elde ettiği gelir sıfırlayacak" dedi.

Atasoy, kapatılan belediyelerin konuya tepki gösterdiklerini vurgulayarak, bunun sosyal ve ekonomik nedenlerden değil, psikolojik faktörlerden kaynaklandığını kaydetti. Atasoy şunları söyledi: "Hiçbir belde, o belediye tabelasının inmesinden hoşlanmaz. Belediye kavramından köy kavramına geçmiş olmanın verdiği psikolojik baskılar var. Hizmet alma, götürme anlamında sosyal ve ekonomik faktörler açısından sorun olmayacak.”

RESMİ DENETİM YOK ÖZ DENETİM VAR

Köy statüsüne geçen 862 belediye için genel bütçe vergi gelirlerinden 10 yıl boyunca pay ayrılmaya devam edileceğini ifade eden Atasoy, paranın il özel idarelerine aktarılacağını söyledi. Atasoy, bu yolla il özel idarelerine yılda yaklaşık 300 milyon YTL ek kaynak sağlanmış olacağını belirterek, gelirin söz konusu yerlerde yol, içme suyu, kanalizasyon gibi yatırımlara harcanacağını kaydetti. Belediyelere aktarılan paraların denetimiyle ilgili olarak Atasoy, "Resmi denetim mekanizmasından ziyade ben burada mahalli politikacıların ve o beldenin kendi denetiminin daha etkili olacağına inanıyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler