Beklenen açıklama geldi dolar yükseldi!

Amerikan Merkez Bankası FED aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar daha azaltarak 65 milyar dolara düşürdü. Piyasaların beklentilerini karşılayan bu karar sonrası dolar/TL kuru hafif yükselişle 2.2420 TL'den 2.2700 TL'ye çıktı.Amerikan Merkez Bankası

Beklenen açıklama geldi dolar yükseldi!

Amerikan Merkez Bankası FED aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar daha azaltarak 65 milyar dolara düşürdü. Piyasaların beklentilerini karşılayan bu karar sonrası dolar/TL kuru hafif yükselişle 2.2420 TL'den 2.2700 TL'ye çıktı.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Ocak ayı Açık Piyasa Komitesi kararlarını açıkladı. Fed Eylül 2012'den beri devam eden ve geçtiğimiz ay aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürülen tahvil alım programını 10 milyar dolar daha azalttı. Fed Şubat ayından itibaren aylık 65 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirecek. Böylece ekonomistlerin ağırlıklı olarak bekledikleri senaryo da gerçekleşmiş oldu.

"TAHVİL ALIM AZALTIMINA DEVAM"

Fed'den yapılan açıklamada ekonomik aktivitelerde büyümenin altı çizilirken işgücü piyasasının da olumlu seyrettiği bildirildi. Fed'in açıklamasında gelecek aylarda da tahvil alımı azaltımının devam edebileceği belirtildi.

Fed kısa vadeli faizi değiştikliğe gitmedi. Fed açıklamasında faiz artırımı için ise alınacak yol olduğu belirtildi.

DOLAR YATAY SEYRETTİ

Karar öncesi dolar bankalararası işlemlerde 2.2420 TL'den seyrediyordu. Kararın ardından dolar 2.2700 TL'ye çıktı.

PARA MUSLUKLARI KISILIYOR

Tahvil alım programı ile Fed piyasaya para musluklarını açmış ve 2012 sonundan itibaren gelişmekte olan ülkelere sıcak para akışı gerçekleşmesine sebep olmuştu. Mayıs 2013'te Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bu programı aşamalı olarak azaltacağını açıklamasının ardından özellikle cari açığı olan ülkelerde sermaye piyasaları dalgalı bir döneme girmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi