Başbakan yeni yol haritasını açıkladı

Türkiye'nin ekonomideki yol haritası

Başbakan yeni yol haritasını açıkladı
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısıyla 2016-2019 Orta Vadeli Programı'nı açıklıyor. İşte Başbakan Yıldırım'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar:

'TÜRKİYE 27 ÇEYREK SÜREKLİ BÜYÜDÜ'

"*Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdü, büyümeye devam ediyor. 3-4 bandında büyüme elbette bizim için yeterli değildir. Bu büyüme bizim asla beklediğimiz hedeflediğimiz bir büyüme değil. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Biz 3'ün üzerinde büyüme yakaladık, 2016'da. Tüm olaylara baktığımızda geçtiğimiz 9 ay boyunca hiç boş durmadık.Darbe dinlemedik yapısal reformlara devam ettik. Haziran-Ağustos arası Meslis'ten tüm toplumu ilgilendiren çok sayıda kanun çıkardık.

BÜYÜME YÜZDE 5'İN ALTINDA OLMAYACAK

*2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız. Bu vazgeçilmez bir hedefimiz. Çünkü 2023 hedeflerine giderken düşük büyüme bizim için uygun değil. Bu hedef yüzde 5'in altında olmayacak.

Orta Vadeli Programı'n 5 hedefi var. Bunlardan ilki istikrar. Siyasi istikrar var mı? Var. Bunu 15 Temmuz'da en iyi şekilde gördük. Milletimiz meydanlara indi ve ülkemizi

ENFLASYONU KADEME KADEME DÜŞÜRECEĞİZ

*İstikrar ve ve kapsayıcı büyüme için Bu sene enflasyonu yüzde 7.5 olarak kapatmayı planlıyoruz. Seneye daha da altında olacak. Enflasyonu kademe kademe düşürmeyi hedefliyoruz.

Enflasyonu sürüdürebilir düşük bir orana indireceğiz.

CARİ AÇIK

*Diğer önemli bir konu ise cari açık. Bu nedenle ihracatımızı artıracağız. Ekonomimizin rekabet güvü ve verimliliğini artıracağız. Harci alem üretim herkes yapıyor. Herkes ihracat yapar duruma geldi. Çantasını eline alan ihracatçı oldu. Bu nedenle farklı ürünler üretmek lazım. 

'EXİM BANK DESTEĞİ 3 KAT ARTACAK'

* Cari açığı azaltacağız. Üretimi artıracağız, daha çok satacağız. Satarken azimli, alırken nazlı olacağız. Fiyatlarını rekabetçi seviyeye getireceğiz. Aşağı yukarı aynı para olmalı ki vatandaş da dışardan almasın, ticareti onun için ihracat yapıyorsun 1 milyon dolarlık, geldin dedin ki 200 bin dolar daha fazla yapacağım. Artıracağın miktar için destek verilecek. Exim Bank'ın destek bütçesi 3 katı artırılacak. 1 milyardan 3 milyara çıkarılacak. Yani 1 milyar TL'den 1 milyar dolara çıkacak.

MALİ DİSİPLİN DEVAM EDECEK

Biz 10 seçim kazandık. Seçim var diye bu işleri bırakmadık. Seçimleri değil geçimi düşünen, gelecek nesilleri düşünen bir iktidarız. Bunun için ilk günkü gibi çalışacağız.

'TEKNOLOJİYE YENİLİKÇİLİĞE YATIRIM YAPMALIYIZ'

* 4. madde ekonomizin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız. Rekabet gücü artmazsa sürdürülebilirlik olmuyor. Herkes ihracatçı oldu. Eskiden belirli ülkeler ihracat yapıyordu. Şimdi herkes yapıyor. O halde farklı ürünler yapmak lazım. Teknolojiye yenilikçiliğe yatırım yapmalıyız. Verimliliği artıracağız. Daha çok üreteceğiz. Daha makul fiyatlarla satma imkanı yakalayacağız.

BÜYÜME İÇİN 5 HEDEF

İnsana yatırıma devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Genç nüfusumuz var. Gelişmiş ülkelere göre genç nüfus oranımız daha fazla. Ekonomomizin lokomotifini gençlerimiz olarak görüyoruz. Fiziki alt yapıya oldukça fazla yatırım yaptık. Yollar, havalimanları, köprüler, okullar, hastaneler yaptık. Bunu ülkemizin her bölgesinde aynı standartlarda yaptık. Artık iki gidiş iki gelişli yollar yetmiyor. 

ORTA VADELİ PROGRAM'IN 5 TEMEL AMACI

Kurumsal kalitemizi artıracağız. Bu devletin iş yapma alışkanlıklarını milletin işini kolaylaştıran, geliştirmesine destek olan bir devlet anlayışını ortaya koyacağız. Orta Vadeli Plan ile büyümenin artarak devam etmesini, istikrarın sürdürülmesi, istihdamın artmasını, enflasyonu düşüreceğiz. Bunun için mücadele edeceğiz. Cari açığı azaltacağız. Bütün bunların anahtarı mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz. 

2016 BÜYÜME ORANI YÜZDE 3.2, 2017'DE YÜZD 4.4

Orta Vadeli Plan'a (OVP) göre GSYH büyümesi 2016'da yüzde 3.2, 2017'de yüzde 4.4 öngörülüyor. GSYH büyümesi ise 2018'de yüzde 5, 2019'da yüzde 5 olarak öngörülüyor.

OVP'ye göre enflasyon 2016'da yüzde 7.5, 2017'de yüzde 6.5 olarak öngörülüyor. OVP'ye göre enflasyon 2018'de yüzde 5, 2019'da yüzde 5 öngörülüyor. 

Cari işlemler dengesi/GSYH 2016'da - yüzde 4.3, 2017'de ise yüzde 4.2 olarak öngörülüyor. OVP'ye göre AB tanımlı borç stoku/GSYH 2016'da yüzde 32.8, 2017'de ise yüzde 31.9 olarak öngörülüyor. Merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH 2016'da yüzde 1.6, 2017'de ise yüzde 1.9 olarak  öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi