Başbakan, riski biz alıyoruz

Başbakan Tayyip Erdoğan, iş dünyasının küresel krize yönelik uyarılarına tepki göstererek, "Dört gözle kriz bekleyenler var. Krizlerden siyasi veya maddi çıkar umanlar bunun için ellerini ovuşturanlar var" dedi. Türk vatandaşlarına ait yurtdışında bulunan

Başbakan, riski biz alıyoruz

Başbakan Tayyip Erdoğan, iş dünyasının küresel krize yönelik uyarılarına tepki göstererek, "Dört gözle kriz bekleyenler var. Krizlerden siyasi veya maddi çıkar umanlar bunun için ellerini ovuşturanlar var" dedi.

Türk vatandaşlarına ait yurtdışında bulunan mevduatı ülke ekonomisine kazandırma projesine tam destek veren Erdoğan, bu uygulamanın kara paranın aklanmasına yol açacağı yönündeki kaygılara da "Riski neyse bu riski alıyoruz" karşılığını verdi. Dış Ticaret Haftası'nın açılış törenine katılan Erdoğan, eleştiri oklarını bir kez daha TÜSİAD'ın başı çektiği iş dünyasına yönlendirerek, şu mesajları verdi:

* KRİZİN ETKİSİ ASGARİ OLACAK: Dünyanın en büyük finans kuruluşları, bankaları batıyor. Bu dalgalanmanın küresel büyüme üzerinde etkili olacağı, birçok ülkede gıda fiyatlarını yukarıya çekerek enflasyonu artıracağı görülüyor. Gelişmekte olan ekonomiler arasındaki Türkiye de bu dalgalanmadan mutlaka etkilenecek. Ama bu en asgari düzeyde olacak.

* TECRÜBELİ YAKALANDIK: Biz krizlerden ders çıkararak, yapısal dönüşümleri yaparak bugünlere geldik. ABD, İngiltere gibi ülkeler son yüzyılda ilk kez bu boyutta bir kriz görürken, 2002'e kadar 2-3 yılda bir bu tür yıkıcı etkileri olan krizler yaşadık. Ekonomimiz 2001 krizinden ağır yaralar aldı. Bu tecrübelerle ekonomiyi yeniden yapılandırdık. Finans ve bankacılıkta birçok gelişmiş ülkeden daha iyi durumdayız.

* İHRACAT PAZARIMIZ GENİŞLEDİ: İhracatımız hiç etkilenmeyecek demek, iyimserlik olur ancak etkinin sınırlı kalacağına inanıyoruz. Sınırlı kalması için tedbir aldık. Ürün ve pazarları çeşitlendirdik.

* AUTOSHOW'A BAKIN: "İşte otomobil sektörü, battı, bitti" deniyor. Autoshow da ne oldu? Şimdi kendileri söylüyor, "Kapan kapana" diyor. Sorumluluk mevkisindeyiz. Ben ülkemin sorumluluğunu taşıyorum, ama sivil toplum örgütlerinin başında olanlar sorumluluğunu taşımak zorunda, vereceği mesajı ona göre vermek zorunda.

* YANGINA BENZİNLE GİDİLMEZ: Eğer bir yerde yangın varsa, yangını söndürmek tabii ki itfaiyecinin görevidir ama kusura bakmayın benzin pompasıyla gitmez, su pompasıyla gider. Bunlar benzin pompasıyla gidenlerden. Biz su pompasıyla gidiyoruz, yangını söndürmenin gayreti içerisindeyiz. Hamdolsun şu ana kadar ciddi bir sıkıntı henüz yok, ama ne diyorum? 'Olmayacak' demedim, demiyorum. Ama bunu biz en az zararla inşallah atlatacağız.

* BÜROKRASİ İŞBAŞINDA: Merkez Bankamız, Hazinemiz tüm kurumlarımız gereken tedbirleri alıyoruz. Kimsenin endişesi olmasın. Sanayicilerimizden, işadamlarımızdan, ihracatçılarımızdan rica ediyorum, kötümserlik, karamsarlık pompalamaya çalışanlara kulak asmayın.

* RİSKİ GÖZE ALIYORUZ: Başbakan Erdoğan, yurtdışında yaşayanTürklerin mevduatlarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili hazırlıklara ilişkin soru üzerine bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "Bunun kara paranın aklanması ve kötü amaçlı kullanıma yol açacağı" yönündeki endişelerle ilgili olarak da"Biz riski neyse bütün riski alıyoruz. Yeter ki bu paralar ülkemize girsin" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler