Balıkçılar Vira Bismillah diyecek

Av yasağı yarın kalkıyor. Yaklaşık 21 bin balıkçı ekmek tekneleriyle sabahın ilk saatlerinde "Vira Bismillah" demek için denize açılacak. İşte balık takvimi: Bu yıl balık avı yasağının sona ermesi ramazanın ilk gününe rastlıyor. Yarın sabah yasağın bitmes

Balıkçılar Vira Bismillah diyecek
Av yasağı yarın kalkıyor. Yaklaşık 21 bin balıkçı ekmek tekneleriyle sabahın ilk saatlerinde "Vira Bismillah" demek için denize açılacak. İşte balık takvimi:
Bu yıl balık avı yasağının sona ermesi ramazanın ilk gününe rastlıyor. Yarın sabah yasağın bitmesiyle denize açılacak balıkçılar ramazan ayıyla birlikte işlerinin rast gideceğini umut ediyor. 'Bu sezon palamutun gözükmesi umut kaynağı' diyen balıkçılara göre bu bol bol hamsi demek.

Özellikle palamut, lüfer ve tekir balığı eylül ekim ayında hem lezzetli olmaları hem de fiyatlarının uygun olması nedeniyle tercih edilebilecek balıkların başında geliyor.

Ekim ayından itibaren uskumru ve hamsi avı yoğunluk kazanırken, bu dönemde levrek, sinarit, mercan, sardalye ve izmarit yine lezzet yönünden ilk sırada gelen balıklar arasında yer alıyor.

HANGİ AY HANGİ BALIK YENMELİ



1 Mayıs'ta başlayan balık avı yasağının yarın sona ermesiyle Karadenizli balıkçılar 'vira' diyecek... Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, balıkçıların yarın başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamladıklarını ve denize açılmak için heyecanla beklediklerini söyledi.

FİYATLAR UCUZ OLACAK

Bu sezon palamudun gözükmesinin balıkçılar için bir umut kaynağı olduğunu ifade eden Mutlu, “Geçen yıl sezonun ilk günlerinde bölgede palamudu görememiştik. Bu sezon palamut görmemiz sevindirici oldu. Palamudun görülmesi bize bu yıl hamsinin de bol olacağını düşündürüyor. Sezon palamut ve istavrit avcılığıyla başlayacak. Yaklaşık 2 bin civarındaki küçük balıkçı denize açılacak” dedi. Yasağın sona ermesi nedeniyle gırgır, kıyı uzatma ve sürtme ağları ile avlanan palamut ve lüfer gibi tercih edilen balıkların yanı sıra istavrit ve mezgit gibi balık çeşitlerinin de yeniden balıkçı tezgahlarında bol miktarda yer alması bekleniyor. Bunlar arasında yer alan palamut, lüfer, tekir ve kılıç balığı eylül-ekim ayında hem lezzetli olmaları hem de fiyatları uygun olması nedeniyle tercih edilebilecek balıkların başında geliyor. Ekim ayından itibaren ise uskumru ve hamsi avı yoğunluk kazanacak. Bu dönemde levrek, sinarit, mercan, sardalye, eşkina ve izmarit yine lezzet yönünden tercih edilebilecek balıklar arasında yer alacak.

Hamsiye 9 cm kotası uygulanacak

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, ticari su ürünleri avcılığını düzenleyen kuralları, ilk kez 4 yıllık olarak belirledi. Hamsi ve beyaz kum midyesi avcılığına kota getirilirken, yeni avcılık kuralları, 1 Eylül'den itibaren uygulanacak. Avlanması yasak olan su ürünleri de sayılırken, avlanmasına izin verilen türlere ilişkin boy ve ağırlık sınırları da belirtildi. Buna göre, ağırlığı bin gramdan az ahtapot, 8 kg'den az orkinos, boyu 9 cm'den küçük hamsi, 13 cm'den küçük barbunya, 15 cm'den küçük çipura, 40 cm'den küçük kalkan, 18 cm'den küçük levrek yakalanamayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi