Babacan: Bankalar devlete zarar veren...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, artık Türkiye'de, devlete yük olan kamu bankacılığının tam tersine Hazine'ye kaynak aktaran kamu bankacılığı sistemi olduğunu söyledi.Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Azerbaycan Arasında Arşiv Alanında İşbirliği

Babacan: Bankalar devlete zarar veren...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, artık Türkiye'de, devlete yük olan kamu bankacılığının tam tersine Hazine'ye kaynak aktaran kamu bankacılığı sistemi olduğunu söyledi.

Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Azerbaycan Arasında Arşiv Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bankacılık sisteminin büyük bir reformdan geçtiğini ifade eden Babacan, zamanında atılan bu adımlar nedeniyle, krizlerde sırasında dünyada pek çok büyük banka sıkıntı yaşayıp batma noktasına gelirken, Türkiye'de hiçbir bankada sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Bankacılık sektöründe, dünya ortalamasının altında yüzde 3 civarında takipte olan alacak olduğunu bildiren Babacan, "Bu, tarihi düşük bir seviyedir" dedi.

Yıllardır görev zararlarıyla boğuşan kamu bankalarının hepsinin şu ada karlı olduğunu ve Hazine'ye temettü verdiğini kaydeden Babacan, "Artık Türkiye'de, devlete yük olan kamu bankacılığının tam tersine Hazine'ye kaynak aktaran kamu bankacılığı sistemi var" diye konuştu.

2001 krizine kadar özel ve kamu bankalarının toplam birikmiş ne kadar zararı varsa bunun Hazine'nin üstüne yük olarak geldiğini ve Hazine'nin bunu 2010 yılı sonuna kadar 280 milyar TL gibi rakamı kuruş kuruş ödediğini vurgulayan Babacan, kamu bankalarının takibe geçen alacaklarının özel sektörle hemen hemen aynı olduğunu söyledi.

Babacan, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'nun "bir kamu bankasından kredi istihbaratının değiştirilerek kredi kullanıldığı" yönündeki iddialarla ilgili olarak, Bankacılık Kanunu'na göre, bankacılık sırrına tabi konuların gündeme getirilemeyeceğini kaydetti.

Babacan, "Herhangi bir dosyayı çekip burada farklı, ileri geri şeyler söylenmesi, bankacılık sırrı kapsamındaki konularla ilgili cevap vermemiz beklenemez. Gereken bütün dosyalar, başta BDDK ve Başbakanlık Teftiş Kurulu olmak üzere ilgili birimlerce yakından incelenmekte ve gerektiğinde suç duyurularında bulunulmaktadır. En küçük rakam dahi, gündeme gelen her şikayet, yetkili birimlerce incelenmekte ve denetim raporları düzenlenmektedir" dedi.

Türkiye ile Azerbaycan Arasında Arşiv Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Öte yandan, CHP'nin, Artvin Kafkasör-Cerattepe maden sahasının sorunlarının araştırılmasına ilişkin önergenin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler