Aylar sonra sevindirici haber geldi!

Türkiye'de bitkisel üretim miktarının geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl tahıl grubundaki yüzde 17.5 büyüme öncülüğünde yüzde 7'nin üzerinde artış kaydedeceği tahmin ediliyor.TÜİK tarafından yayımlanan bu yılın ilk tahminlerine göre toplam tahıl

Aylar sonra sevindirici haber geldi!

Türkiye'de bitkisel üretim miktarının geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu yıl tahıl grubundaki yüzde 17.5 büyüme öncülüğünde yüzde 7'nin üzerinde artış kaydedeceği tahmin ediliyor.

TÜİK tarafından yayımlanan bu yılın ilk tahminlerine göre toplam tahıl ve diğer bitkisel ürünler, sebze ve meyve üretiminin yüzde 7.3 artışla 113 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.

Sadece tahıl üretimine bakıldığında ise üretimin geçen yıla göre yüzde 17.5 artarak 38.4 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyor. 

Tahıllar arasında en büyük paya sahip buğday üretiminin yüzde 18.4 artarak 22.5 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 27 artarak 8 milyon ton, dane mısır üretiminin yüzde 5.9 artışla 6.3 milyon ton olacağı öngörülüyor. 

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler grubuna bakıldığında ise üretimin yüzde 9.6 artışla 65.3 milyon ton olması bekleniyor. Sebze üretiminin bu yıl yüzde 6.1 artarak 29.5 milyon tona, meyve üretiminin ise yüzde 3.2 artarak 18.2 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye'nin tahıl üretiminde kuraklık sonrası beklenen b.u hızlı toparlanmaya karşılık küresel tahıl üretiminin Dünya Gıda Örgütü (FAO) Mayıs ayı verilerine göre bu yıl yüzde 1.5 gerileyerek 2.51 milyar tona inmesi bekleniyor. 

Geçen yıl yaşanan son yılların en sert kuraklığı nedeniyle Türkiye'nin 2014 yılı tahıl üretim miktarı yüzde 12.7 azalarak 32.7 milyon tona gerilemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler