Avrupa'nın merhemi Türkiye oldu

 Bir zamanlar İMF'den borç alan Türkiye şimdi ise tursitlerinin alışverişleriyle bile Avrupa'ya destek oluyor 2007’de yurtdışında yerli kredi ve banka kartları ile 2 milyar 555 milyon liralık harcama yapan Türkler, 2012’de harcamasını yüzde 180 artırarak

Avrupa'nın merhemi Türkiye oldu

 

Bir zamanlar İMF'den borç alan Türkiye şimdi ise tursitlerinin alışverişleriyle bile Avrupa'ya destek oluyor
 
2007’de yurtdışında yerli kredi ve banka kartları ile 2 milyar 555 milyon liralık harcama yapan Türkler, 2012’de harcamasını yüzde 180 artırarak 7 milyar liraya çıkardı.
 
Uzun yıllar İMF’den borç para alan Türkler, önce IMF’ye borç para verir duruma geldi şimdi de krizdeki Avrupa’ya yurtdışında yaptığı harcamalarla destek oluyor.
 
Yıllar itibariyle yapılan harcamalarını sürekli olarak artıran Türk turistlerin sadece banka kartı ve kredi kartı ile yurtdışında gerçekleştirdiği harcamamiktarı 7 milyar lirayı aştı.
2007 yılında yurtdışına çıkan Türkler, yerli banka kartlarıyla 2 milyar 555 milyon lira harcarken bu rakam her yıl kademeli olarak arttı.
 
Yurtdışında kartlarla yapılan harcama 2008’de 3milyar 136 milyon liraya, 2009’da 3 milyar 498 milyon liraya, 2010’da 4milyar 560 milyon liraya, 2011’de 6 milyar 59 milyon liraya ve 2012’de 7 milyar 146 milyon liraya çıktı.
 
Karttan nakit çekim azaldı
 
Yurtdışında kullanılan yerli kredi ve banka kartları, Türkler’in yurtdışında kart kullanım alışkanlıklarını da ortaya koyuyor.
 
2007 yılında nakit ihtiyacını banka kartlarının yanı sıra kredi kartıyla karşılamayı tercih eden Türkler, yıllar itibariyle yurtdışında yerli banka kartlarından nakit çekmeye başladı.
Yerli banka kartları ile 2007 yılında çekilen nakit para 181 milyonlira, kredi kartı ile çekilen paramiktarı 176 milyon lirayken, 2012 yılında banka kartından çekilen nakit para miktarı 841 milyon liraya ulaştı.
 
Buna karşın yerli bankaların kredi kartından çekilen nakit para miktarı 307 milyon lirada kaldı.
 
Lüks mağazalarda Türkçe hizmet veriliyor
 
Avrupa’nın önemli şehirlerinde yer alan dünyaca ünlü lüks mağazalarda da Türk müşterilere hizmet vermek için Türkçe bilen mağaza çalışanı istihdam edildiği gözleniyor. Paris’in göbeğinde ünlü bir markanın mağaza müdürü, “Türkler kaliteli alışveriş yapıyor ve alışveriş yapmayı seviyor.
 
Gezmeye gelen Türkler’in birçoğu mutlaka alışveriş yapıyor. Biz de bu nedenle mağazamızda Türkçe bilen eleman istihdam ediyoruz. Çalışanlarımızdan biri Türk, bir diğeri de Türkiye’de Türk dili üzerine eğitim almış bir Japon” bilgisini verdi.
 
Yabancılarda durum ne
 
Türklerin yurtdışında yerli banka ve kredi kartları ile yaptığı harcamalar 2007-2012 yılları arasında yüzde 180 artış gösterirken yabancıların Türkiye’de yabancı kredi ve banka kartları ile yaptığı harcamalar yüzde 159 seviyesinde artış gösterdi. Toplam harcama tutarı ise 5 milyar 943 milyon liradan 15 milyar 373 milyon liraya çıktı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi