Askere emekli şoku!

OYAK Grubu, emekli aylığı ödediği mensuplarına, "Bu yıl maaşlarınız, 2008'e göre yüzde 30 oranında düşebilir. Hesabınızı buna göre yapın" yazısı gönderdi..Rütbeye göre ödeme 2001 yılındaki ekonomik krizi 513 milyon TL kârla atlatan Ordu Yardımlaşma Kurumu

Askere emekli şoku!

OYAK Grubu, emekli aylığı ödediği mensuplarına, "Bu yıl maaşlarınız, 2008'e göre yüzde 30 oranında düşebilir. Hesabınızı buna göre yapın" yazısı gönderdi..

Rütbeye göre ödeme 2001 yılındaki ekonomik krizi 513 milyon TL kârla atlatan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) 2008'de derinleşen küresel mali kriz karşısında, radikal önlemler aldı.

GEÇEN SENE YÜZDE 50 ARTTI, BU YIL YÜZDE 30 DÜŞECEK

30 civarında iştiraki bulunan OYAK, küresel krizi dikkate alarak emekli aylığı ödediği mensuplarına, "Maaşlarınız, 2008'e göre yüzde 30 oranında düşebilir. Hesabınızı buna göre yapın" uyarısı gönderdi. 2007'de bankasını 2 milyar 673 milyon dolar'a Hollandalı ING Bank'a satarak dikkatleri üzerine çeken OYAK, elde ettiği karı emekli mensuplarının maaşlarına da yansıtmıştı. 2008'de emekli askerlere ödenen maaşlarda yüzde 50 artış olmuştu. 2009'da ise 200-1.900 TL arasında maaş kesintisine gidilecek.

HESABINIZI İYİ YAPIN

Örneğin, hizmet süresi 44 yılı bulan bir emekli orgeneral, birikiminin tamamını OYAK'ta bırakmak koşuluyla 2008'de aylık 5 bin YTL maaş alabilirken bu miktar bu yıl yüzde 30 kesintiyle yaklaşık 3.500 TL'ye inecek. OYAK'ın bugün itibariyle 35 bin 373'ü emekli olan toplam 235 bin 818 üyesi var. OYAK, emekli orgenerallerden uzman jandarmalara kadar toplam 35 bin 373 üyesine bir mektup yazarak "Ayağınızı yorganınıza göre uzatın" anlamına gelen uyarıda bulundu. OYAK yönetimi mektupta, "Üyelerimizin 2009 için özel aile bütçelerini planlarken emekli maaş sistemi 2009 ödemelerinde oluşacak azalmayı dikkate almalarını önemle hatırlatırız" dedi.

KRİZ BİZİ DE ETKİLEDİ

OYAK'ın yazısında tüm ülkeleri, tüm şirketleri etkisi altına alan ve ciddi tehdit oluşturan krizin Türkiye'yi de etkilediği kaydedildi. Ardından, "Bu krizden sanayi, otomotiv, inşaat, hizmet gibi sektörlerde faaliyet gösteren OYAK Grubu şirketlerinin de etkilenmemesi mümkün görünmemektedir" denildi.

RÜTBEYE GÖRE ÖDEME

Emekli askerlerin OYAK'tan alacakları maaş, rütbeleri, hizmet süreleri ve OYAK'a bırakılan birikimlerinin oranlarına göre değişiyor. Her ay maaşlarından yüzde 10 kesilen askerler emekli olduklarında OYAK'ta bir miktar parası birikmiş oluyor. İsteyenler bu paranın tamamını çekerek OYAK üyeliğine son veriyor. Veya belli bir oranını OYAK'ta bırakarak kâra ortak oluyor ve "Emekli Maaş Sistemi"nden yararlanabiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler