Arapların fındığa talebi arttı

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, son yıllarda Arap ülkelerinin fındığa olan taleplerinin arttığını, Türkiye'nin bölgedeki sempatisini kullanarak pazara sahip olabileceğini söyledi.Ordu Ziraat Odası, hac döneminde tüketi

Arapların fındığa talebi arttı

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, son yıllarda Arap ülkelerinin fındığa olan taleplerinin arttığını, Türkiye'nin bölgedeki sempatisini kullanarak pazara sahip olabileceğini söyledi.

Ordu Ziraat Odası, hac döneminde tüketilmesi amacıyla üretecekleri fındıklı hurmanın tanıtımı için Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye teknik danışmanını gönderdi. Her yıl milyonlarca insanın hac görevini yerine getirmek için gittiği kutsal topraklardaki tüketim potansiyelini gören Ordu Ziraat Odası, bu konuda bir çalışma başlattı. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz'den teknik danışmanlık alan Ordu Ziraat Odası, bu konuda önemli bir yol katetti. Çalışmanın tanıtım aşamasıyla ilgili Abu Dabi'ye giden teknik danışman Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu konuda yetkililere bir sunum yaptı. Abu Dabi'deki toplantıyı değerlendiren Prof. Dr. Karadeniz, Birleşik Arap Emirlikleri merkez olmak üzere çevresindeki birçok ülkenin tahıl ürünlerini dışarıdan ithal ettiğini ve buranın Türkiye için büyük bir pazar olduğunu kaydetti. Özellikle hac döneminde hurma tüketiminin son derece arttığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Bende hurma ile ilgili akademik bir çalışma yaptım.

Hurma içine ceviz ve badem konulabilir mi diye düşündüm. Türkiye'de bunlar çok fazla üretiliyor. Bunların içine fındıkta girdi. Bölgede hurma işleme fabrikaları çok sayıda var. Büyük bir ekonomik değer taşıyor. Buradaki bir büyük firma yetkilisiyle görüşmelerimde bademin yanında fındığın da olabileceğini söyledim. Fındığın protein ve yağ değerleriyle ilgili bilgi verdim. Benden bir konteynır alabileceğini söyledi. İş adamı olmadığımı belirttim. Türkiye'ye döndüğümde bunu birkaç iş adamıyla paylaştım. Pek olumlu yanıt alamadım" diye konuştu.

"BAE'DE TÜRKLERİN KREDİSİ YÜKSEK"
Türklerin bölgede sevildiğini ve bunun pazarda söz sahibi olabilecek nitelikte değerlendirilebileceğini dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, "Arabistan ve Mısır gibi ülkelerde birçok farklı ülkenin iş kurduğunu gördüm. Birleşik Arap Emirlikleri'nde birçok tahıl ürünü yurt dışından alınıyor. Türkiye'den buraya bir sayıda gıda ürünü ihraç edilebilir. Çünkü petrolleri var ve zengin bir ülke. Sadece Birleşik Arap Emirlikleri değil, bir Katar gibi Bahreyn gibi ülkelerde de ürünler değerlendirilebilir. Oralar
büyük bir pazar olarak görüyorum. Türk iş adamlarının oradan elinin boş dönmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü daha ilk sohbette bir konteynır fındık almayı taahhüt ettiler. İş adamları gittiklerinde uzun soluklu bağlantılar kurabileceklerdir. Türklere büyük bir hayranlık söz konusu. Türklerin kredisi çok yüksek. Hatta etrafındaki Irak, Suudi Arabistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerin Türk ismini duyduğunda gözlerinin içinin güldüğünü gördüm. Türklerin o bölgede çok sevildiğini düşünüyorum" şeklindekonuştu.

Çin ve Hindistan'ın pazarın büyük bölümüne sahip olduğunu, Türkiye'nin sadece fındığı hurma içine koyarak değil, tüm pazarda hakim olacak şekilde girişimler içine girmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Buraya işlemek için götürülen ürünlerin yanında fındığı da götürmemiz gerekiyor. Arap ülkeleri bugün çok kaliteli olmayan Gürcistan ve Azerbaycan fındıklarını ithal etmeye başladı. Irak, İran, Arabistan ve Suriye gibi ülkelerin gittikçe artan fındık talepleri var. Fındığa son yıllarda Arap ülkelerin bir talebi var. Bu pazarı bizim elde etmemiz mümkündür. Bize olan sempatiyle bu pazara rahatlıkla girebiliriz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi