Altın hızlı yükselişe geçti!

ABD'de borç krizinin çözülmesinin ardından altın uluslararası piyasalarda yükselişe geçti. Son 10 günün zirvesini gören altın 1325 dolara kadar yükseldi. Uzmanlara göre yükseliş sürebilir. Borsada da ABD'de borç krizinin geçici de olsa çözülmesiyle büyük

Altın hızlı yükselişe geçti!

ABD'de borç krizinin çözülmesinin ardından altın uluslararası piyasalarda yükselişe geçti. Son 10 günün zirvesini gören altın 1325 dolara kadar yükseldi. Uzmanlara göre yükseliş sürebilir. Borsada da ABD'de borç krizinin geçici de olsa çözülmesiyle büyük yükseliş yaşanırken bir ara 1.97 TL altını gören dolar 1.9750 TL'den işlem görüyor.

ABD'de bütçe krizine geçici çözüm sağlanırken ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımına devam edeceği görüşleri ağır kazandı. Piyasalardaki bu hava altını da olumlu yönde etkiledi.

ABD'deki bütçe krizinin derinleşmesiyle birlikte düşüşe geçen altın krizin çözülmesiyle uluslararası piyasalarda 1300 doları aşarak 1325 dolara ulaştı. Son 10 işlem gününün en yüksek değerine ulaşan altın şu dakikalarda 1315 dolardan işlem görüyor.

Uzmanlar Fed'in tahvil alım azaltımını, ABD'deki bütçe krizinin ekonomiye olumsuz etkisini de göz önüne alarak erteleyeceğini tahmin ediyor. Tahvil alım azaltımı için Mart 2014 tarihi ağırlık kazanmaya başlarken bunun etkisiyle altın fiyatlarında daha yüksek seviyeler bekleniyor.

CUMHURİYET ALTINI 10 LİRA ARTTI

Uluslararası piyasalardaki bu yükseliş Kapalıçarşı'ya da yansıdı. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 84,05 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 580,00 lira oldu. Geçtiğimiz hafta bayram öncesi kapanışta Cumhuriyet altını 570 liraya satılırken gram altın da 82,70 liradan işlem görüyordu.

HALA GÜVENLİ LİMAN

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan altında geçen hafta sert yükselişin temelinde Fitch’in ABD’nin notunu düşürebileceği dedikodusunun fiyatlanması olduğunu ancak bu beklentinin doğru çıkmamasına rağmen altının primini koruduğunu söyledi. Manukyan "Bütçe krizinde bir kez daha gördük ki kimsenin borcunu ve alacağını temsil etmeyen bir finansal varlık olarak altın ABD bonolarının bile bir noktada sağlayamayacağı güveni sağlayan bir enstrüman. Şayet 1350’i aşabilirse görüntü daha da kuvvetlenebilir. 1270 ise kırılmaması gereken bir destek." diye konuştu.

BORSADA BAYRAM DEVAM EDİYOR

ABD'de borç krizinin 2014 yılının ilk aylarına ertelenmesi piyasaları pozitif etkiledi. Y BİST 100 bayram tatili sonrası ilk işlem gününde yüzde 2,53 artışla 78 bin 160 puandan başladı. Borsa şu dakikalarda yüzde 2,76 yükselişle 78 bin 336 puandan seyrediyor.

DOLARDA DA HAREKETLİLİK VAR

Uluslararası piyasalarda dolar TL karşısında bir ara 1.9690 TL seviyesine kadar düştü. Dolar şu dakikalarda 1.9750 TL'den işlem görüyor. Dolar/TL'nin bayram tatili öncesinde 1,98'in üzerinde olduğunu, bugün açılışta ise 1,9725 seviyelerine gerilediğini vurgulayan analistler, dolar/TL'de 1,9670 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda pozitif havanın etkisini artırarak devam edebileceğini tahmin ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler