Altın fiyatları uçtu

Son dönemde yatırımcısını büyük hayalkırıklığına uğratan altın hayat belirtisi gösterdi.  1.100 dolar seviyelerinin konuşulduğu altının ons fiyatı uluslar arası haber ajanslarına düşen tek bir haberle tırmanışa geçti.Altının onsunda bugünkü değer artışı y

Altın fiyatları uçtu

Son dönemde yatırımcısını büyük hayalkırıklığına uğratan altın hayat belirtisi gösterdi.  1.100 dolar seviyelerinin konuşulduğu altının ons fiyatı uluslar arası haber ajanslarına düşen tek bir haberle tırmanışa geçti.

Altının onsunda bugünkü değer artışı yüzde 3’ü aşarken fiyatlar 1.231 dolara tırmandı. Altın fiyatlarını hareketlerinde haber ise dünyanın en büyük altın ithalatçısı olan Hindistan ile ilgili.

Hindistan’ın ithalatta uyguladığı yaptırımların bazılarında yumuşamaya gideceği haberleri altın fiyatlarında yukarı yönlü sert hareketler yaşanmasına neden oldu. İthalat kurallarında ne gibi bir yumuşama olabileceğine ilişkin haberde herhangi bir bilgi yer almadı. Ayrıca küresel piyasalarda riskten kaçış da altına olan talebi artırdı.

YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

ALB Menkul Araştırma Uzmanı Arda Coşar, "Dün Atlanta FED Başkanı Lockhart’ın FED’’in faiz arttırmı için sabırlı olması gerektiğini söylemesi üzerine sınırlı bir şekilde yükselen altın  , bugünde  dolar endeksi yanı sıra küresel borsalarda görülen satışlar ile yükselmeye  devam ediyor. Özellikle  borsalarda küresel bazda görülen satışlar altını destekliyor. Ayrıca Hindistan Maliye Bakanı'nın cari açığın düzelmesi üzerine altın ithalatı üzerindeki kısıtlamaların gevşetilebileceğini söylemesi de altın üzerinde yukarı yönlü etki yaptı ve altın 1220 dolar direncini test etti. Bu hafta açıklanacak olan ABD  perakende satışlar ve UFE verileri, Çin tarafında ise bu gece açıklanacak TÜFE verileri ve bu hafta açıklanacak sanayi üretim verileri altın üzerinde etkili olması beklenmektedir. Ancak altın üzerinde en önemli belirleyicinin 16-17 Aralık FED toplantısı olması beklenmektedir.  Altında uzun vadeli trend aşağı yönlü olmakla beraber 1208 dolar desteği üzerinde tutunması sınırlı miktarda yükselişi beraberinde getirebilir. Altında 1214 dolar üzerinde 1220 dolar ve 1230 dolar seviyeleri, 1214 dolar desteği aşağısında 1208 dolar seviyesi izlenebilir. Altında kısa vadelide olsa yükseliş gözükmesi için 1208 dolar üzerinde tutunma gerekmektedir" yorumunu yaptı.

Bu arada Çin Altın ve Gümüş Borsa Topluluğu (CGSE) Başkanı Haywood Cheung'a göre, ons başına 1.200 dolar civarında dalgalanan altın, Ocak ya da Şubat aylarında 1.100 dolara düşebilir.

Haywood Cheung, dün bir CGSE aktivitesinin ardından verdiği mülakatta, düşüşün ardındaki iki faktörün, ABD'de parasal genişlemenin (QE) sonlandırılması ve petrol fiyatlarında son dönemde görülen sert kayıpların olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler