Altın fiyatları için korkutan tahmin

 Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros’un düşüş fitilini ateşlediği altında kayıplar sürüyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün 1.553 dolar ile son 1 yılın en düşük seviyesine indi. Soros’un altının artık güvenli liman olmadığını söylediği Şub

Altın fiyatları için korkutan tahmin

 

Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros’un düşüş fitilini ateşlediği altında kayıplar sürüyor. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün 1.553 dolar ile son 1 yılın en düşük seviyesine indi.
 
Soros’un altının artık güvenli liman olmadığını söylediği Şubat ayı ortasından bu yana altının onsu yüzde 5.3 değer yitirdi. Altının ons fiyatında yaşanan düşüş Kapalıçarşı’da da fiyatları vurdu. 2012 yılını 650 TL’den kapatan Cumhuriyet Altını, 610 TL’nin de altını gördü.
 
Korkutan Tahmin
 
 Fiyatlarda yaşanan sert düşüşün ardından yatırımcılar, altındaki gerilemenin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Ancak son gelen raporlar da altında düşüşün süreceği yönünde.
 
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, yaşanan düşüşe rağmen altında kayıpların artabileceğini belirterek müşterilerine “Elinizdeki altınları satın” tavsiyesinde bulundu.
 
Goldman Sachs, altının yıl sonuna kadar 1.450 dolara kadar gerileyeceği öngörüsünde bulunurken bu öngörü Şubat ayı sonu itibarıyla 1.600 dolar seviyesinde bulunuyordu. Bankanın altının onsu ile ilgili 2014 yılı tahmini ise oldukça çarpıcı. Goldman Sachs, altının ons fiyatının 2014 yılı sonunda 1.270 doları görebileceğini açıkladı. Yani 1.553 dolar seviyelerinden işlem gören altının onsu 2014 sonuna kadar yüzde 18 daha değer kaybedebilir.
 
“2013 yılı içerisinde fiyatlarda aşağı yönlü riskler öngörüyoruz” diyen Goldman analistleri Damien Courvalin ve Jeffrey Currie, altındaki düşük fiyat tahminlerinin doğru çıkacağını ve hatta bu tahminlerden de büyük düşüşler görülebileceği uyarısında bulundu.
 
Altın Fiyatı Neden Düşüyor?
 
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemenin sonuna geldiğine yönelik görüşler altın fiyatlarındaki düşüşün ana nedenini oluşturuyor. Altın genellikle ekonomik belirsizlik ortamında sığınılacak bir güvenli liman olarak görülüyor. Ayrıca enflasyondan korunma alanı olarak da değerlendiriliyor. Fed’in aylık 85 milyar dolarlık hazine kağıdı ve mortgage destekli tahvil alımı altın gibi değerli metallere talebi artırmıştı.
 
Fitili Önce Soros Ateşledi
 
George Soros’un Şubat ayı ortasında 8.5 milyar dolar büyüklüğündeki portföyünde bulunan altın yatırımlarının büyük bölümünü sattığı ortaya çıkmıştı. 2011 yılında 1 milyar dolara civarında olan Soros’un altın yatırımı Şubat ayı ortasında 100 milyon doların altına indi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler