Altın dur durak nedir bilmiyor!

Altın Kapalıçarşı da rekor yükseliş gösterirdi. 24 ayar külçe altının satış fiyatı dün kapanışta 70,90 lira ile rekorunu yeniledi. Böylece külçe altında yaklaşık 1 yıllık dönemde yüzde 34'lere varan değer artışı yaşandı. Bu saat itibariyle serbest piyasad

Altın dur durak nedir bilmiyor!

Altın Kapalıçarşı da rekor yükseliş gösterirdi. 24 ayar külçe altının satış fiyatı dün kapanışta 70,90 lira ile rekorunu yeniledi. Böylece külçe altında yaklaşık 1 yıllık dönemde yüzde 34'lere varan değer artışı yaşandı. Bu saat itibariyle serbest piyasada külçe altının satış fiyatı 70,50 lira seviyelerinde bulunuyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının son günlerdeki yükselişinde özellikle yurtdışı vadeli piyasalarda kontrat işlemlerinde açık pozisyonların yıl sonu itibariyle kapatılmış olmasının etkili olduğunu söyledi.

Altının onsunun dün 1.407 dolarlık direncin kırılmasının ardından 1,415 dolara kadar yükseldiğini hatırlatan Yıldırımtürk, bu işlemlerin tamamlanması halinde önümüzdeki seanslarda 1.400 dolara doğru bir geri çekilmenin söz konusu olabileceğini bildirdi.

ÇEYREK ALTIN 118 LİRA

Fiyatların kısa vadede geri çekilme ile 1.285 dolar seviyelerine inebileceğinin altını çizen Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

“Artık bir gün içinde 50 dolarlık iniş çıkışlara alıştık. O yüzden pozisyonlar kapandığında tekrar satışların gelmesiyle öyle bir geri çekilme sözkonusu olabilir. İçerdeki yükselişte ise dolardaki artış etkili oldu. Bu da bankaların ay sonu açık pozisyon kapatma işlemlerinden kaynaklandı. Dolardaki bu hareketlilik altında yeni bir zirve oluşmasını sağladı. Külçe altının gram fiyatı 71 lira ile son zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu da tabii çeyrek altının 118 liraya, yarım altının ise 235 liraya kadar yükselmesine neden oldu. Hediyelik altında talep oldukça düşük. Bu arada Cumhuriyet altınında bir miktar talep var. Küçük yatırımcı, altın fiyatının bundan sonra düşmeyeceğine ilişkin yorumlara kanarak bir miktar talepte bulunuyor.”

PIRLANTA FİYATININ DÜŞMESİ ALTINI ETKİLEDİ

Takı olarak yapılan alımların da düşük olduğuna dikkate çeken Yıldırımtürk, pırlanta fiyatlarındaki gerilemenin altın talebini etkilediğini, pırlantaya doğru bir kayma olduğunu anlattı.

Yıldırımtürk, bu yıl kuyumculuk sektörünün fiyat artışlarından son derece olumsuz etkilendiğini belirterek, “Hacim itibariyle yüzde 70'lere varan bir kayıp var. İhracatta da yine dış pazarların daralmasıyla yüzde 55'lik gerileme var. Sürekli yükselen altın piyasasında beklenen düzeltme hala gelmedi. Bunun gelmesini bekliyoruz. Bu da muhtemelen gelecek yılın ilk çeyreğinde olabilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi