Altın dibi gördü Dolar rekora koşuyor

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin dün akşamki açıkamalarından sonra altın yüzde 2,3 düşüş yaşayarak ons başına 1.343 dolara geriledi ve son 2 ayın en düşük düzeyini görmüş oldu. EN DÜŞÜK SEVİYEDE Dün sabah saatlerinde 1.367 dolar olan ons altın bu sabah güne 1

Altın dibi gördü Dolar rekora koşuyor
Fed Başkanı Ben Bernanke'nin dün akşamki açıkamalarından sonra altın yüzde 2,3 düşüş yaşayarak ons başına 1.343 dolara geriledi ve son 2 ayın en düşük düzeyini görmüş oldu.
 
EN DÜŞÜK SEVİYEDE
 
Dün sabah saatlerinde 1.367 dolar olan ons altın bu sabah güne 1.344 dolardan başladı. 1.319 dolar ile Ocak 2011'den bu yanaki en düşük düzeyini gördü.
 
Dün 139 lira seviyesinde olan çeyrek altın bugün 138 liraya geriledi.
 
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD ekonomisindeki büyümenin, bankanın tahvil alımlarının hızını bu yıl düşürülebilmesine izin verecek kadar güçlü olduğunu söylemesi ardından TL güne sert değer kaybı ile başladı.
 
Dün akşam saatlerinde 1,8825/1,8828 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah 1,9150 TL'ye kadar yükseldi.
 
Gün içerisinde yükselişine devam eden dolar, 1,92 liraya yükseldi. Dolar böylelikle Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
 
İSTİSNAİ GÜN
 
TL'nin tarihi rekor seviyelerine yaklaşmasının ardından Merkez Bankası bugünü 'istisnai gün' olarak belirledi.
 
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed'in tahvil alımlarını azaltabileceğini açıklaması sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert kayıplar var. TL de aynı şekilde bu para birimlerini takip ediyor" dedi.
 
Her iki seviye de TL için tarihi rekorlara oldukça yakın. Dolar/TL'de tarihi rekor 1,9215 ile TCMB'nin doğrudan döviz satımı ile piyasaya müdahale ettiği 2011 yılının son işlem günüydü. Sepet bazında TL ise tarihi rekor 2,2274 ile Ekim 2011'de görülmüştü.
 
Başka bir bankacı ise bugün zorunlu karşılık döneminin son günü olması sebebiyle TCMB'nin istisnai gün ilan etmesinin bankalararası repo piyasasında faizlerde normal günlere göre çok daha sert hareketlere neden olabileceğini söyledi.
 
DOLAR ULUSLARARASI PİYASADA DA YÜKSELDİ
 
Fed'in ekonominin beklendiği şekilde toparlanmayı sürdürmesi halinde tahvil alımlarını bu yıl azaltmaya başlayacağını belirtmesinin ardından doların, para birimleri sepeti karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi yüzde 1 yükselerek 81,414 oldu.
 
Dolar karşısında daha önce gördüğü dört ayın en yüksek seviyesinden gerileyen Euro ise 1,3282 seviyesinde işlem gördü.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler