Akaryakıtta şimdi de ÖTV vurgunu!

Akaryakıtta kaçakçılıktan sonra şimdi de ÖTV vurgunu yaşanıyor. Her şey yasal gibi görünen yeni vurgunda bazı şirketlerin, ithal edeceği akaryakıt için düşük teminat yatırarak, binlerce ton akaryakıtı piyasaya ÖTV'siz sürdükleri ortaya çıktı. Bürokrasi az

Akaryakıtta şimdi de ÖTV vurgunu!

Akaryakıtta kaçakçılıktan sonra şimdi de ÖTV vurgunu yaşanıyor. Her şey yasal gibi görünen yeni vurgunda bazı şirketlerin, ithal edeceği akaryakıt için düşük teminat yatırarak, binlerce ton akaryakıtı piyasaya ÖTV'siz sürdükleri ortaya çıktı.

 Bürokrasi azaltmak amacıyla başlatılan gümrüklerdeki kolaylık akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) vurgununa neden oldu. Maliye ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan kontrollerde düşük teminat oranıyla Türkiye'ye binlerce ton akaryakıt getiren bazı şirketlerin ÖTV'yi devlete ödemeden, kendi ceplerine indirerek piyasadan çekildiği ortaya çıktı. 2011 yılına kadar akaryakıt ithalat eden şirketlerden akaryakıtın ÖTV miktarı kadar teminat talep ediliyordu. 2011'de çıkan düzenlemeyle şirketlerin gümrüklerden geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla sadece 250 bin Euro teminat gösterilmesi istendi. Hükümetin bürokrasiyi kolaylaştırmak için getirdiği bu hamle ise ÖTV hırsızlığının yeni kapısı oldu. Gümrükte düşük teminat ödeyerek Türkiye'ye yüksek düzeyde ürün ithal eden şirketler, limanlardan indirdiği malı ulusal marker alarak yasallaştırdı. Söz konusu şirketler, piyasaya sürdükleri akaryakıtın ise ÖTV'sini ödemeden ortadan kayboldu.

‘YAĞMUR GİBİ TEKLİF GELİYOR'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise ÖTV yolsuzluğunu önlemek amacıyla teminat miktarını 5 milyon Euro'ya yükseltti. Ancak sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre bu durum da suiistimalin önüne geçmede yeterli olmadı. Bir firma yetkilisi gelinen durumu şu sözlerle özetliyor: "Kaçakçılar o kadar palazlandı ki bir kalemde 5 milyon Euro'yu yakmayı göze alacak hale geldiler." Vergi yolsuzluğu hakkında bilgi veren bir akaryakıt dağıtım şirketi genel müdürü piyasada yasal olarak alınan maldan litrede 50-60 kuruş daha ucuza benzin-motorin satışının yapıldığını belirterek, "Bize yağmur gibi mal teklifi geliyor. Bu yakıtların, denetim yapılsa bile yasa dışı olduğunun tespit edilemesi zor" diye konuştu.

MALİYE DENETİME ÇIKTI

Gümrüklerdeki ÖTV vurgununa yönelik ihbarları değerlendiren Vergi Denetim Kurulu (VDK) ise kapsamlı incelemeye hazırlanıyor. Vergi kaybına en aza indirmek amacıyla VDK özel bir ekiple akaryakıt ithalatını sıkı denetime tabi tutacak. Edinilen bilgilere göre VDK'nın 2013 yılında bulduğu matrah farkı ile kestiği cezaların önemli bir bölümü 10 numara yağ, jet yakıtı ve diğer kaçak akaryakıt kalemlerinden oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler