Açlık sınırı belli oldu 26 Ağustos 2013

"Açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.

Açlık sınırı belli oldu 26 Ağustos 2013

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 19 lira 72 kuruş; gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 321 lira 57 kuruş oldu.

Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 113 lira artarken, gıda harcaması tutarına 8 ayın sonunda gelen ek yük ise 34 lira 72 kuruş olarak hesaplandı.

Süt ve süt ürünlerinde beklenen fiyat artışı yapıldı

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0,78 arttı. Yılın 8 ayı itibarıyla artış yüzde 3,52 oldu.

Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış yüzde 8,97 olarak gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,44 hesaplandı. Süt, yoğurt, peynir grubunda; uzun dönemdir beklenen fiyat artışları Ağustos'ta yapıldı ve mutfak harcamasına etkisi olumsuz oldu.

Süt, yoğurt ve peynir fiyatlarındaki artış sırasıyla 10,14 ve 15 kuruş olurken oransal değişim yüzde 1,18 ile 3,86 arasında değişti.

Yaz mevsiminin yaş sebze-meyve fiyatlarına olumlu katkısı bu ay yine devam etti. Temmuz'da 2,92 lira olarak hesaplanan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay yüzde 10,30 oranında gerileyerek 2,59 lira oldu.

Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 2,29 ve meyve ortalama kilogram fiyatı 3,02 lira hesaplandı. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bulgurdaki bazı fiyat düzenlemeleri dışında diğer gıda ürünlerinde bir fiyat değişikliği görülmedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler