ABD'nin paketi elinde patladı

1 2 3 4 5 Dünya borsalarında tarihi düşüşler yaşanırken, İMKB'de geçen cuma ve dünkü yüzde 8.6'lık düşüşle toplam 37 milyar dolar eridi. Global mali sistemde yaşanan çalkantının faturası giderek kabarıyor. Bu İMKB 100'ü de etkilemeyi sürdürüyor. Bayram ta

ABD'nin paketi elinde patladı
1 2 3 4 5 Dünya borsalarında tarihi düşüşler yaşanırken, İMKB'de geçen cuma ve dünkü yüzde 8.6'lık düşüşle toplam 37 milyar dolar eridi.

Global mali sistemde yaşanan çalkantının faturası giderek kabarıyor. Bu İMKB 100'ü de etkilemeyi sürdürüyor. Bayram tatili sonrası geçen cuma günü açılan İMKB yüzde 4.1 düşüşle 'toplu fatura' öderken, yeni haftaya da yüzde 8'in üzerinde düşüşle başladı. Geçen cuma yaşanan yüzde 4.1 ve dün yüzde 8.6'lık düşüşün ardından İMKB 'de iki günde toplam kayıp yüzde 12'yi aştı. İki günde borsanın toplam piyasa değeri 37 milyar dolar azaldı.

Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Kılıç, iki gün içinde kağıt üstünde şirket hisselerinin kapanış fiyatlarına göre 196 milyar dolardan 159 milyar dolara indiğini söyledi. Kılıç, dün gerçekleşen işlem hacminin de 1 milyar YTL gibi küçük volümde olduğunu belirtirken, “İMKB'nin de düşmesi kaçınılmazdı. Yine de bizim borsa dünya borsalarına göre daha az etkilendi” dedi..

İMKB 100 dün tarihinin en büyük beşinci günlük düşüşünü görürken, günlük puan kaybının 2 bin 978 olduğu endeks 31 bin 575 puan ile 18 Eylül'den beri en düşük seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksinde yüzde 10.5 düşüş yaşandı.

DOLAR 1,38 YTL'Yİ GÖRDÜ

Para piyasalarında da çok sert hareketler yaşandı. Uluslararası piyasada euro dolar paritesi 1.35'e kadar gerileyerek, doları 14 ayın zirvesine çıkardı. Global kaygılarla birlikte parite etkisinin de yansıdığı iç piyasada da dolar hızlı bir çıkış yaptı ve gün içinde 1,38 YTL'ye kadar yükseldi.

Serbest piyasada dün 1,3660 YTL ile 13 ayın en yüksek seviyesinden kapanan dolar da bir haftalık yükseliş yüzde 8.8'e ulaştı. Yurtdışında değer kaybeden euro iç piyasada 1,85 YTL'ye yükselerek, geçen pazartesi günkü 1,7950 YTL seviyesine göre yüzde 3 arttı. Faiz de yükseldi. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 20.44 ile temmuz sonundan beri en yükseğe çıktı.

Dünya borsaları da yüzde 15'e varan kayıplarlarla sallandı. Asya'da yüzde 10'u bulan düşüşler, Körfez'de yüzde 6'ya kadar çıktı. S. Arabistan borsası yüzde 9.6 düştü. Avrupa yüzde 6-9 arasında değer kayıpları yaşanırken, ABD borsalarında gün içinde kayıplar yüzde 6'ya vardı ve Dow Jones endeksi dört yıldır ilk kez 10 bin puanın altına indi. Rusya borsasında ise yüzde 15'lik düşüşün ardından işlemler yine durduruldu. Brezilya'da Bovespa açılışta yüzde 15'lik rekor düşüşle açılışın ardından işlemlere ara verilen ikinci borsa oldu.

KRiZ GÜNLÜĞÜ

UniCredit yatırımcıları sakinleştirmek için 6,6 milyar euroluk sermaye artırımına gideceğini duyurdu.

Dexia: Yeni bir sermaye artırımına ihtiyaç yok.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Yunan ekonomisinin güçlü ve dayanıklı olduğunu söyledi.

İzlanda hükümeti, tüm mevduatın güvence altına alınacağını açıkladı.

İNGİLTERE'DE HİSSE ALIMI

İsveç hükümeti ise mevduatta garanti tutarını artıracağını açıkladı.

Danimarka Ekonomi Bakanlığı borç veren kurumların, hesap sahiplerinin kayıplarını karşılamayı garanti etmeye yardımcı olacak bir fona iki yıllığına 6,4 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul ettiğini bildirdi.

İngiltere büyük bankaları rahatlatmak adına bunlardan hisse satın almayı planlıyor.

ALMANYA'DA TAM GÜVENCE

Almanya'da hükümet, kredi sağlayıcısı Hypo Real Estate'nin kurtarılması için 50 milyar euroluk kurtarma planını kabul etti.

Alman hükümeti mevduata tam güvence verme kararı aldı. Başbakan Angela Merkel, özel banka hesapları, kişisel tasarruflardaki 568 milyar euro, vadesiz hesapların garanti edeceğini bildirdi.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, münferit bankalara ilişkin özel önlemler ve mevduat sahiplerini koruyucu düzenlemelerin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli her tedbirin alınacağını vurguladı.

FED'DEN 900 MİLYAR $

ABD Başkanı George W. Bush, finansal sistemde güveni sağlamanın ve kredileri serbest kullanıma sunmanın zaman alacağını söyledi.

FED, yıl sonuna dek zor durumdaki bankalara 900 milyar dolara kadar nakit vereceğini açıkladı.

TEB'iN ORTAĞI BNP PARiBAS FORTiS TÜRKiYE'Yi DE ALDI

Krizin ABD'den Avrupa'ya sıçramasının ilk işareti olarak görülen Hollanda-Belçikalı finans grubu Fortis'in Belçika ve Lüksemburg operasyonları, bir dizi hükümetler arası hisse alım-satımlarının sonunda, Fransız bankacılık grubu BNP Paribas tarafından satın alındı.

Böylece BNP Paribas, Fortis Belçika'nın yüzde 94.1 hissesine sahip olduğu Fortis Türkiye'nin de sahibi oldu. Böylece BNP Paribas, Türkiye'deki bankacılık operasyonlarına 2005'te ortağı olduğu Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) yanına Fortis'i de katmış oldu.

14,5 MİLYAR $

Belçika hükümeti ile önceki gece varılan anlaşmaya göre BNP Paribas, Fortis'in tüm bankacılık birimleriyle Belçika'daki sigorta faaliyeti için 9 milyar eurosu hisse senedi ve 5,5 milyar eurosu nakit olmak üzere toplam 14,5 milyar euro ödeyecek.

Anlaşmayla Fortis'in Türkiye, Polonya ve Fransa dahil uluslararası bankacılık birimi BNP Paribas'a devredilirken; Fortis Türkiye'den dün konuya ilişkin “Fortis Türkiye, bu yeni ortaklık yapısı ile müşterilerine yönelik sorumluluklarını yerine getirmek ve büyümesini sürdürmek yolunda daha da büyük bir desteğe sahip olmuştur” denildi.

BİRLEŞME SEÇENEĞİ

Bu satın alma sonrası BNP Paribas'ın Türkiye'de nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu oldu. İlk yarı yıl sonuçları itibariyle 13,2 milyar YTL aktif büyüklüğü bulanan TEB ile, toplam aktifleri 12,1 milyar YTL olan Fortis Türkiye'nin birleştirilmesi ilk seçeneklerden biri olarak değerlendirilirken, birleşmenin TEB ismi üzerinden yapılabileceği öngörülüyor. Fortis Türkiye ve TEB'in Türkiye'deki toplam şube sayısı 600, çalışan sayısı da 11 binin üzerinde bulunuyor.

HiSSESi OLAN BEKLESiN

Piyasalardaki deprem sürerken, küçük yatırımcının kendini korumak için panikten kaçınması gerektiği uyarısı yapılıyor. İMKB'de düşüşün 28 binlere kadar devam edebileceğini belirten EVG Yatırım Genel Müdürü Serdar Akcan, “Endeksin mevcut 31 bin seviyesine göre yüzde 10'luk bir düşüş daha kaldı denilebilir. Endekste ilk hedef 28.800 ve onun altında da 26.000 var. Bu seviyelere gerileme önümüzdeki günlerde görülebilir” dedi.

Hisse senedi bulunan küçük yatırımcıya yönelik olarak “Şu aşamada satış yapılmamasını, pozisyonların korunmasını” önerdiğini belirten Akcan, hisse senedi yatırımı bulunmayan küçük yatırımcının da “30.000'in altında kademeli alım” yapabileceğini belirtti. Dövizin “tek başına bir yatırım aracı olma özelliğini kaybettiğini” dile getiren Akcan, yatırım sepetinin yüzde 20-30'luk kısmının dövize ayrılabileceğini belirtti. Akcan, risk almak istemeyen yatırımcıların YTL cinsi mevduatta kalmayı tercih edebileceğini ifade etti.

NAKiT GÜCÜ OLAN AVANTAJLI ÇIKAR

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı ve Aksigorta Başkanı Akın Kozanoğlu, kriz gibi dönemlerin nakdi gücü olan birçok şirket tarafından avantaja dönüştürülebilecek bir ortam oluşturduğunu söyledi. Bugün başlayacak sigortacılık konferansının tanıtımında konuşan Kozanoğlu, kriz dönemlerinde aktifin fiyatını belirlemenin çok zor olmasının ise sıkıntı yarattığını kaydetti.

BEKLENTİMİZ SIFIR

Sigortacılık sektöründe bu yıl büyümede yavaşlama beklediklerini ve yıl sonunun yüzde 10-12 ile bitirilebileceğini düşündüklerini belirterek, “Ancak bu sene reel manadaki beklentimiz sıfır” dedi. The Geneva Association Genel Sekreteri ve Yönetici Direktörü Patrick M. Liedtke ise krizden poliçe satan, ev ve taşıt sigortası gibi faaliyetleri olan sigorta şirketlerinin pek etkilenmediğini, AIG'nin ise istisna olduğu görüşünü aktardı.

TÜRKİYE HALA CAZİP

Türkiye'nin Avrupa'da uzun vadede üretkenlik oranı en yüksek ülke olduğunu vurgulayan Liedtke, “Avrupalı sigorta şirketleri başka ülkelere gitmektense Türkiye'ye gelme konusunda hevesliler. Bu şirketler ya sigorta şirketi satın alacaklar ya da sıfırdan kuracaklar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi