ABD Trabzon hasırı istedi

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede 100 yılı aşkın süredir var olan hasır sanatını yaşatmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Hasırın kaliteli şekilde üretilmesi amacıyla oda olarak 2005 yıl

ABD Trabzon hasırı istedi

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede 100 yılı aşkın süredir var olan hasır sanatını yaşatmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Hasırın kaliteli şekilde üretilmesi amacıyla oda olarak 2005 yılında coğrafi işaret tescilini aldıklarını ifade eden Başak, ''Uzun yıllardır ve özellikle hasıra coğrafi işaret aldığımız 2005 yılından itibaren hasırı unutturmamak, kalitesini korumak ve tanıtımı amacıyla çalışıyoruz. Tanıtımlar, hasıra olan ilgiyi her geçen gün artırıyor'' dedi.

Başak, özellikle düğün mevsimi olan yaz aylarında hasır takılara büyük ilgi gösterildiğini anlatarak, ''Atölyeler yoğun şekilde hasır imalatı yapıyorlar. Biz de oda olarak hasırın kaliteli şekilde üretilmesi amacıyla denetimlerimizi sürdürüyoruz. Denetimlerimiz, hasır üretimini kontrol altına almak ve kalitesinden ödün vermemek açısından çok önemli'' diye konuştu.

Kuveyt, İran ve Arabistanlıların kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş tek el sanatı olan hasıra büyük ilgi gösterdiklerini kaydeden Başak, tanıtımlarla ilginin daha da artacağına inandığını söyledi.

Başak, hasır sanatını yaşatmak ve halka kaliteli şekilde sunulmasını sağlamak için tüm üyeleriyle birlikte emek harcadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''İlimizde yaklaşık 70 atölyede ve 3 bine yakın ev hanımı tarafından hiç bir makine kullanılmadan örülen hasır takılar, İstanbul'dan ihracatçı firmalar aracılığıyla bazı Avrupa ve Arap ülkelerine satılıyor. Yabancıların hasır takılara olan talepleri son yıllarda arttı. Pek çok ülkeye hasır altın takı gönderiyoruz. Atölyeler özellikle yaz aylarında artan talebi karşılamak amacıyla yoğun şekilde çalışıyorlar. Ancak yine de talebi karşılayamıyoruz. Trabzon'da bilezik, kolye, yüzük ve küpeden oluşan hasır setler üreterek, İstanbul'daki ihracatçı firmalara gönderiyoruz. Bu büyük firmalar da hasır takıları ihraç ediyorlar.''

-AMERİKALILAR 18 AYAR HASIR İSTİYOR-

Başak, odanın Trabzon hasırına coğrafi işaret almasının ardından hasır talep eden firmaların karşılarında muhatap bulabildiklerini, bunun da hasırın sahipsiz olmadığı imajını yarattığını belirtti.

Başak, bazı Amerikan firmalarının odalarına müracaat ederek, Trabzon hasırını farklı formlarda işlemelerini istediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Firmalar hasırı bizim klasik olarak işlediğimiz boyutlarda değil de kendi sosyal hayatlarına daha uygun ebatlarda üretmemizi istediler. Bizim hasırlarımızdan daha ince olmasını istiyorlar. Ürünlerin daha uygun fiyata satışa sunulabilmesi için 22 ayar değil, 18 ayar altından hazırlanmasını istediler. Talep doğrultusunda atölyelerde daha az sıra halinde, 22 ayar yerine 18 ayar altından örülen örnek modelleri hazırlama çalışmaları devam ediyor. İstenen ebattaki ürünleri yıl sonuna kadar talep eden firma yetkililerine sunacağız.''

Başak, talebin kendilerini mutlu ettiğini, böylece Trabzon hasırının daha geniş kitlelere tanıtımının sağlanacağını hem de hasır hazırlayan atölyelerin ve örücülerin daha çok iş alabileceklerini, hatta yeni istihdam alanı açılacağını kaydetti.

Trabzon hasırı, külçe ve hurda altının eritilip yeniden 22 ayar tel haline dönüştürülmesiyle yapılıyor. Gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşan bir altın hasır takımın, boyutlarına göre 3 bin ile 8 bin YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi