6 bin Bağ-kurlu tehlikede

Sorunun kaynağını ise esnafın prim affına iki kez müracaat etmesi. Prim affının ilk bölümü 28 Temmuz'da sona ermişti. Bu dönemde borcunu taksitlendirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuran Bağ-Kur'lulardan bir bölümü affın Halk Bankası kredisiyl

6 bin Bağ-kurlu tehlikede

Sorunun kaynağını ise esnafın prim affına iki kez müracaat etmesi. Prim affının ilk bölümü 28 Temmuz'da sona ermişti. Bu dönemde borcunu taksitlendirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuran Bağ-Kur'lulardan bir bölümü affın Halk Bankası kredisiyle peşin ödeme seçeneği getirilen ikinci bölümüne de müracaat etti.

Oysa prim affını 20 gün uzatan yasaya, ikinci kez başvuruyu yasaklayan bir madde eklenmişti. Ancak bu kişilere ne SGK müdürlüklerinde ne de bankada, ikinci kez başvuru haklarının bulunmadığı söylenmedi. Bilgisayar programının da bu işlemlere izin vermesi sonucu Bağ-Kur'lular mağdur duruma düştü.

Aftan yaralanıp emekli olan Tahsin Polat, bu mağduriyeti yaşayan 6 bin kişiden biri. Esnaf Polat, ilk olarak 22 Temmuz 2008'de prim affına başvurarak 7 bin 52 YTL'lik borcunu 24 ay süre ile taksitlendirdi. Halk Bankası'ndan kredi imkanı doğunca 2 Eylül'de affın ikinci bölümüne de müracaat etti.

Bunu da kabul eden SGK, peşin ödeme seçeneğinden yararlandığı için borcu yüzde 80'lik indirim ile 4 bin 940 YTL'ye düşürdü. Polat, kredi kullanarak borcunu kapatıp 5 Eylül itibarıyla 562 yeni lira maaşla emekli oldu. Ancak, 18 Eylül'de SGK İstanbul İl Müdürlüğü'nden aldığı yazı ile adeta şok yaşadı.

Yazıda prim affının ilk bölümünden yararlandığı için ikinci kısmına yaptığı başvurunun geçersiz olduğu belirtilirken, 2 bin 127 yeni lira daha ödemesi istendi. Yasada böyle bir madde bulunduğundan habersiz olduğunu ifade eden Tahsin Polat, "Banka kredisi kullanarak peşin ödeme yapmak istediğimde kimse bana 'olmaz' demedi.

Hatta görevli memur, 'daha önceki taksitli başvurunuzu peşine çeviriyoruz' diyerek bana yardımcı oldu, yol gösterdi. Şimdi ise bana başvurumun kabul edilmediğini söylüyorlar." diye konuştu. Mağdurlar arasında Tahsin Polat'a göre daha fazla tutarda borç çıkarılanlar da bulunuyor.

SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca ise bu durumdaki vatandaşların sorununu çözmek için uğraşacaklarını belirterek, "Gerekirse kurum başkanlığı ile görüşüp bu kişilerin emekliliklerinin mevcut şekliyle kabul edilmesini isteyebiliriz." dedi.

Normalde birinci yapılandırmaya başvuranların ikincisine başvurmaması gerektiğini dile getiren Kuruca, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çaba göstereceğini kaydetti.
Prim affında hedef büyük ölçüde tutturuldu

Başvuru (Bağ-Kur ve SSK): 1 milyon 342 bin
Yapılandırılan miktar: 23,1 milyar YTL
Elde edilecek gelir: 14,4 milyar YTL

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi