5 milyon memura kötü sürpriz

Ge­çen yıl Me­mur-Se­n'­in ma­sa­da im­za­la­ya­rak ka­bul et­ti­ği top­lu söz­leş­me­ye gö­re 2.8 mil­yon me­mur ile 1.9 mil­yon me­mur emek­li­si­ne bu yıl enf­las­yon far­kı öden­me­ye­cek. 2015'te ise enf­las­yon far­kı geç­miş yıl­lar­dan fark­lı ola

5 milyon memura kötü sürpriz
Ge­çen yıl Me­mur-Se­n'­in ma­sa­da im­za­la­ya­rak ka­bul et­ti­ği top­lu söz­leş­me­ye gö­re 2.8 mil­yon me­mur ile 1.9 mil­yon me­mur emek­li­si­ne bu yıl enf­las­yon far­kı öden­me­ye­cek. 2015'te ise enf­las­yon far­kı geç­miş yıl­lar­dan fark­lı ola­rak, is­te­nir­se 6'şar ay­lık dö­nem­ler­le is­te­nir­se de yı­lın so­nun­da bir de­fa­da ve­ri­le­cek.
 
He­sap­la­ma de­ği­şi­yor
 
2014 ön­ce­si­nde me­mu­ra ilk 6 ay­lık enf­las­yon far­kı tem­muz, ikin­ci 6 ay­da olu­şan enf­las­yon far­kı da ocak ayı maa­şıy­la bir­lik­te öde­ni­yor­du. 2015'te ise ye­ni he­sap­la­ma yön­te­mi ne­de­niy­le ilk 6 ay­lık dö­nem­de 6 ay­lık enf­las­yon, ikin­ci 6 ay­lık dö­nem­de ise yıl­lık kü­mü­la­tif enf­las­yon dik­ka­te alı­na­cak. Do­la­yı­sıy­la es­ki he­sap­la­may­la ikin­ci 6 ay­lık dö­nem için enf­las­yon far­kı çık­sa da ye­ni he­sap­la­ma yön­te­mi enf­las­yon far­kı öden­me­si­ne izin ver­me­ye­cek.
 
1 pu­an bu­har ola­cak
 
Ör­ne­ğin me­mu­ra yüz­de 3 ar­tı 3 zammın ve­ri­le­ce­ği 2015'in ilk 6 ayın­da enf­las­yon yüz­de 2, ikin­ci 6 ayın­da yüz­de 4 ger­çek­leş­ti­ğin­de, ye­ni yön­tem ne­de­niy­le me­mur ve me­mur emek­li­le­ri hiç­bir şe­kil­de enf­las­yon far­kı ala­ma­ya­cak. Oy­sa bu­gü­ne ka­dar kul­la­nı­lan es­ki he­sap­la­ma sis­te­mi kal­say­dı, me­mur ilk 6 ay­da fark ala­ma­ya­cak, an­cak ikin­ci 6 ay­da 1 pu­an enf­las­yon far­kı­nı hak ede­cek­ti.
 
Kur­tul­ma im­ka­nı var
 
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, 2015'te uy­gu­la­na­cak top­lu söz­leş­me­de, enf­las­yo­nun yüz­de 3 ar­tı 3'lük zam­mı aş­ma­sı ha­lin­de ma­aş­la­rın, "6 ay­lık ve­ya 12 ay­lık dö­nem­le­re iliş­kin enf­las­yon ra­ka­mı­nın ilan edil­di­ği ayın 1'in­den ge­çer­li ol­mak üze­re­" artı­rı­la­ca­ğı ifa­de­si ko­nul­du.Söz­leş­me­de "ve­" ye­ri­ne "ve­ya­" ke­li­me­si­nin kul­la­nıl­ma­sı ne­de­niy­le hü­kü­me­tin enf­las­yon far­kı­nı ilk 6 ay­da öde­me zo­run­lu­lu­ğun­dan kur­tul­du­ğu be­lir­ti­li­yor.
 
Tem­muz­da­ki ka­yıp en az 2 mil­yar li­ra
 
Bu yıl enf­las­yon far­kı uy­gu­lan­ma­ya­ca­ğı için önü­müz­de­ki haf­ta açık­la­na­cak ilk 6 ay­lık enf­las­yon ne­de­niy­le olu­şa­cak zam far­kı me­mu­ra öden­me­ye­cek. TÜ­İK ilk 5 ay­lık enf­las­yo­nu yüz­de 5,38 ola­rak açık­la­dı. 6 ay­lık enf­las­yo­nun da bu dü­zey­ler­de ger­çek­leş­me­si ha­lin­de yüz­de 3 ar­tı 3'lük zam­da bi­le yak­la­şık 2 pu­an­lık fark olu­şa­cak, bu yol­la me­mur ve emek­li­le­rin ce­bi­ne 2 mil­yar li­ra ci­va­rın­da ila­ve zam gi­re­cek­ti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi