5 milyon kişiyi üzecek haber!

Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor. Yaklaşık 9.5 milyon Yeşil Kart sahibinin durumu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılacak gelir testiyle ortaya çıkacak. Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilirken, sadece aylık geliri 279 TL'nin

5 milyon kişiyi üzecek haber!

Yılbaşından itibaren Yeşil Kart sistemi kalkıyor. Yaklaşık 9.5 milyon Yeşil Kart sahibinin durumu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılacak gelir testiyle ortaya çıkacak. Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilirken, sadece aylık geliri 279 TL'nin altında olanlara bedava sağlık hizmeti verilecek. Bu limitin üzerinde geliri olanlar ise kademeli olarak prim ödemek zorunda kalacak. Prim miktarı gelirin seviyesine göre 33 TL'den başlayacak 200 TL'ye kadar çıkacak. Böylece bütçede sağlık giderlerinde 4.4 milyar TL tasarruf sağlanacak Yeşil Kart'ta sona geliniyor. Yılbaşından itibaren 'Yeşil Kart' sistemi kalkıyor. 1.5 ay sonra 9.5 milyon Yeşil Kart iptal edilecek. Yeni dönemde Genel Sağlık Sigortası (GSG) sistemine geçilirken, Yeşil Kartlılar da genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Yeşil Kart sahiplerinin her birinin durumunun ne olacağı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yapacağı gelir testiyle belirlenecek. Buna göre en az 5 milyon Yeşil Kart sahibinin prim ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. 9.5 milyon Yeşil Kart sahibi, durumunun ne olacağını ve ne kadar prim ödemek durumunda kalacağını öğrenmek için yılbaşına kadar bekleyecek.

 Yaklaşık 9.5 milyon Yeşil Kart sahibinin durumunu belirleyecek olan gelir testi ve uygulama esasları ise halen yürürlüğe girmeyi bekliyor. Bu konuyla ilgili çalışmaları Sosyal Güvenlik Kurumu yürütürken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da bu konuda çalıştığı belirtildi.

 Çalışmalar kapsamında Yeşil Kart sahipleri, harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, banka kredi kartı harcamalarından, kira ödemelerine, kira gelirlerinden elektrik, su, telefon kullanımlarına kadar bir çok ayrıntıyı içeren yöntemler ve veriler kullanılarak teste tabi tutulacak.

Asgari ücret esas olacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler