2008 Hayal kırıklığı yılı

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Kara, umutlu başladıkları 2008 yılını büyük sıkıntılarla geride bıraktıklarını belirterek ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan esnaf ve sanatkarların protestolu senetler, ödenmem

2008 Hayal kırıklığı yılı


Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Kara, umutlu başladıkları 2008 yılını büyük sıkıntılarla geride bıraktıklarını belirterek ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan esnaf ve sanatkarların protestolu senetler, ödenmemiş çekler ve kredi kartı borçlarının had safhaya ulaştığına dikkat çekti.

Ülkede yaşanan siyasi istikrar sebebiyle çok umutlu oldukları 2008 yılında esnaf ve sanatkarların büyük hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Metin Kara, dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz sebebiyle Türkiye'de esnaf ve sanatkarın önünü göremediği bir dönem yaşandığını söyledi.

Kredi faizlerinde yaşanan yükselişlerin esnaf ve sanatkarı zor durumda bıraktığını kaydeden Kara, “Yüzde 13'lük bir kredi faiz oranıyla başladığımız yılda faiz oranlarının yüzde 9-10'lara düşürülmesini beklerken kriz nedeniyle faizlerde 12 Ağustos 2008 tarihinden itibaren yükselişler yaşanmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımızın ekonomik olarak sıkıntılarının olduğu herkesin malumudur ve en son yaşananlardan da en fazla etkilenen kesimdir. İlerleyen günlerde bırakın kredi vermeyi kredi alacak esnaf ve sanatkar bulamayacağız. Protestolu senetler, ödenmemiş çekler, ödenmeyen kredi kartı borçları şu anda piyasada hat safhaya ulaşmış bulunmaktadır. Ortaklarımız 3 ay sonra ödeyeceği kredi taksitini dahi bulmakta zorlanmaktadır. Ortaklarımız borçlarını borçla kapatmaya çalışmaktadır. Ancak bu durum nereye kadar devam edecek. Bu iş bir yerde patlak verecektir. Biz, kooperatif olarak imkanlarımız ölçüsünde esnaf ve sanatkarlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFLERİ ESNAF VE SANATKARIN GERÇEK YUVASIDIR

“Kredi ve kefalet kooperatifleri esnaf ve sanatkarlarımızın gerçek yuvasıdır” diyen Metin Kara konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Günün koşullarında her şeye rağmen en uygun şartlarda kredi kullandırmaktayız. Hiçbir esnaf ve sanatkarımızın kredi kullanmasını arzu etmiyoruz. Ancak bunun bugünkü ekonomik konjonktürde mümkün olmayacağını da biliyoruz. Yine de kredi kullanılacaksa esnaf ve sanatkarımızın kooperatiflere uğrayarak bizimle bilgi alış verişinde bulunması gerekmektedir.”

Kredi ve kefalet kooperatiflerinin esnaf ve sanatkarın gerçek yuvası ve kara gün dostu olduğunu vurgulayan Kara, 2008 yılında 6 milyon 750 bin YTL ek plasman alarak toplam plasmanı 27 milyon 750 bin YTL'ye çıkarttıklarını, 443 yeni ortağa 8 milyon 350 bin YTL, toplam bin 255 ortağa ise 25 milyon 613 bin 500 YTL kredi kullandırdıklarını esnaf ve sanatkarlara şu uyarılarda bulundu:

“Takipteki alacaklar için 1 Ocak 2009 tarihinden başlayıp 31 Mart 2009 tarihine kadar geçerli olacak ve 31 Aralık 2008 tarihinden önceki döneme ait borçları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılacaktır. Bu yapılandırma beklentileri karşılayacak şekilde olmasa da ana para borcu defaten ödenmek şartı ile temerrüt faiz kısmına 48 aya kadar vade yapılacak şekilde olacaktır. Ortaklarımızın bu imkanlardan faydalanması kendi yararlarına olacaktır.”

ESNAF VE SANATKARLAR DIŞLANARAK BAŞARILI BİR EKONOMİ POLİTİKASI UYGULANAMAZ

Türkiye'de esnaf ve sanatkarların üretimin yüzde 57'sini, istihdamın yüzde 45'ini, ihracatın yüzde 8'ini karşıladığını ancak buna rağmen toplam kredilerden yüzde 4 oranında pay aldığına dikkat çeken Kara, ülkenin sayıca en büyük kesimini oluşturan esnaf ve sanatkarların göz ardı edilerek ve dışlanarak başarılı bir ekonomi politikası uygulanamayacağının altını çizerek şöyle konuştu:

“Esnaf ve sanatkarlarımız mutlaka desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. KOBİ tanımı değiştirilmelidir. KOBİ kaynaklı olarak kullandırılan kredilerin kapsamı genişletilerek bu kredinin imkanlarından esnaf ve sanatkarlarımızın tamamının faydalanacağı hale getirilmelidir. 1951 yılından beri esnaf ve sanatkarlarımızın kredilendirilmesinde önemli fonksiyonlar üstlenen kooperatiflerimizin güçlendirilmesi, değişen koşullara uygun şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Çıkartılacak sicil affıyla birlikte kredi kartı, tüketici kredisi, karşılıksız çek ya da senet borcu nedeniyle yasal takibe uğrayanlar kara listelerden çıkartılarak önleri açılıp kredi kullanabilir hale getirilmelidirler. Bizler; her zaman devletine ve bayrağına sadık kalmış bir toplumun bireyleriyiz. Borcumuzu namus telakki etmişizdir. Kimsenin bizde alacağı kalmaz, kalmamıştır. İnanıyorum ki devletimizde içinde bulunduğumuz bu zor şartlardan kurtulmamızın yollarını mutlaka açacaktır.”

Metin Kara, 2009 yılının toplumun bütün kesimlerine sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler