100 bin varillik ilk sevkiyat

Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin bahçesinde düzenlenen "3'üncü Bilim Şenliği"nin açılış törenine katılan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, bir gazetecinin, "Irak

100 bin varillik ilk sevkiyat
Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin bahçesinde düzenlenen "3'üncü Bilim Şenliği"nin açılış törenine katılan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Yıldız, bir gazetecinin, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin, 'Türkiye'de depolanan petrolün satışına 2 Mayıs'ta başlayacağız' şeklinde bir açıklaması vardı. Gelinen süreç ne durumda?" sorusuna karşılık, Barzani'nin 3 gün kadar önce, ilk sevkiyatın 2 Mayıs'ta gerçekleştirileceğiyle ilgili açıklama yaptığını söyledi.
 
Türkiye'nin bu sürece hazır olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:
 
"Tabii ki Türkiye bütün altyapısıyla beraber buna hazır, bekliyor. Şu anda yaklaşık 1,8 milyon varil birikmiş durumda. Kuzey Irak petrolü olarak birikmiş durumda. Bugün sevkiyatın yapılabilmesi ancak kendilerinin satışlarıyla beraber mümkün olacak. Bu, Irak petrolüdür. Irak petrolünü tabii ki kendileri satacak. Türkiye bunun zeminini kolaylaştırıyor ve önünü açıyor. Tabii ki buradan oluşacak gelir, şu anda yaklaşık 180-200 milyon doları bulan ciro oluşur. Bunun Halk Bankasına yatırılmasında da mutabakat sağlamıştık. Her ne kadar önceden belirtilen ABD'deki bir hesaba yatırılmasıyla alakalı konuları, kendileri aşmış bulunuyor. Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkiyat yapılıyor. Sevkiyat da başladı. Sayın Neçirvan Barzani zannediyorum bunu kastetmişti. Belki 3 gün, belki bir hafta içinde bunların satışı gerçekleşebilir. 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim. Artık Bağdat ile Erbil, buna karar verecek ve 30 Nisan seçimlerinden sonra, Irak'ta yapılan seçimlerden sonra Irak'ın istikrarına, büyümesine, normalleşmesine inşallah katkı konulmuş olacak."
 
TÜRKİYE YENİ HAMLELER YAPACAKTIR
 
Yıldız, bundan sonra Türkiye'nin ikinci aşamaya başlayacağını vurguladı.
 
Hem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti hem de özel hukuk hükümlerine tabi şirketler yönünden Türkiye'nin petrolleriyle alakalı önemli gelişmeler olacağını aktaran Yıldız, "Türkiye, her zaman bahsettiğim gibi siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla enerji ve ekonomik sınırlarını genişletmiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda hatta mayıs ayı içinde de inşallah bir kez daha görmüş olacağız. Yapılacak bir kısım imzalarla bunun önünü açtığımızı hep beraber görmüş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
 
Barzani'nin, "isterse Türkiye'ye satabilecekleri" yönündeki ifadesinin hatırlatılması üzerine Yıldız, bu petrolün alıcısının Tüpraş ve özel sektör olduğuna işaret etti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Anlaşabiliyor olmaları halinde tabii ki Tüpraş da bu malı alır ama kendileriyle en son görüştüğümde, gerek Bağdat ile gerekse İran ile yapılan kontratlarda şu anda böyle bir alım için hazır olmadıklarını söylediler. Bu ticari şartlar önümüzdeki haftalar, aylarda değişebilir ama Türkiye bu sevkiyatı yaptıktan sonra, aynen sözleşmelerine bağlı kalarak, Sayın Neçirvan Barzani'yle yapılan sözleşmelere bağlı kalarak, Bağdat'ın da hassasiyetlerini mutlaka göz önünde bulundurarak ticari hacmini genişletecektir. Yeni hamleler inşallah yapacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz."
 
GAYRET GÖSTERİLDİ
 
Yıldız'a, "17 Aralık operasyonuyla ilgili 60 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu da yöneltildi.
 
Söz konusu operasyonun, Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde çok farklı değişiklikler yaptığının görüldüğünü dile getiren Yıldız, şunları söyledi:
 
"Bir seçim yaşadık. 30 Mart seçimlerinde yaşadığımız, şu ana kadar siyaset tarihinde iktidarlar üzerine yapılan koalisyonun bundan böyle muhalefet tarafından da yapılabileceğini gösterdi. Yeter ki hükümetimizin başta olmaması için gayret gösterildi. Bir kısım komplolarla beraber AK Parti hükümetlerimizin nasıl doğru duruş sergilediğini hep beraber görmüş olduk. Doğru yaptıkça güçlenen hükümetimizin, bundan sonra da yapacaklarının aynı şekilde doğru hareketler olacağını göreceğiz. Yargının, bağımsız olduğu kadar doğru karar verdiğini hep beraber izleyeceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler