Trabzon'da velilere aşı belgesi

Türkiye'yi etkisi altına alan Pandemik A (H1N1) virüsü halk diliyle adlandırılan "domuz gribi" Türkiye'de 60 kişinin ölümüne yol açarak birçok ilde okulları tatil ettirirken, Trabzon Sağlık Müdürlüğü tarafından öğrenci velilerine "domuz gribi" aşısı olmal

Trabzon'da velilere aşı belgesi


Türkiye'yi etkisi altına alan Pandemik A (H1N1) virüsü halk diliyle adlandırılan "domuz gribi" Türkiye'de 60 kişinin ölümüne yol açarak birçok ilde okulları tatil ettirirken, Trabzon Sağlık Müdürlüğü tarafından öğrenci velilerine "domuz gribi" aşısı olmaları işin bilgilendirici broşür dağıldı.

Velilere dağıtılan broşürde şu konulara yer verildi: 

"Halk arasında 'domuz gribi' ile bilinen Pandemik A (H1N1) gribi kolay bulaşan bir hastalık olup bütün dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaktadır. Hastalık özellikle risk gruplarında ağır seyrederek, ölümlere yol açmaktadır. Hastalananların yarısı ve ölümlerin beşte biri, çocukluk yaş grubundadır. Hastalığın alt solunum yoluna inme eğilimi yüksektir. Zatürre, sinozit, orta kulak iltihabı en sık rastlanan komplikasyonlar olup, beyin dokusu, kalp kası ve kalp iltihabı ile Guillain-Baerre sendromu başta olmak üzere bir çok komplikasyon görülebilir" denildi.

Aşı Niçin Gerekli:

Aşının niçin gerekli olduğunu da anlatan broşürde "Bu hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmadır. Hastalıktan korunmak için çocukların aşılanması, 'Dünya Sağlık Örgütü', 'Avrupa Hastalık, Koruma ve Kontrol Merkezi' ve 'Türkiye Grip Pandemisi Bilim Kurulu' tarafından tavsiye edilmiş ve bu karar Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaya konulmuştur. Devletimiz aşıyı temin ederek halkımızın hizmetine ücretsiz olarak sunmaktadır. Aşının koruyuculuğu, uygulanmasından 2 hafta sonra başlamakta ve yüzde 90'ın üzerinde koruyuculuk olduğu bildirilmektedir.

Aşının güvenilirliği:

Türkiye'de kullanılmakta olan aşılar, bilim adamlarının süzgecinden geçerek, Avrupa İlaç Ajansı, Amerika Gıda ve İlaç İdaresi ile dünyadaki birçok ülkede ve ülkemizdeki Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmış aşılardır. Aşıların ruhsat alması onların güvenli oldukları anlamına gelmektedir.

Aşının yan etkileri şu şekilde anlatıldı:

Diğer aşılarda olduğu gibi istenmeyen bazı yan etkilerde ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler ise, sık görülen yan etkilerden, aşının uygulandığı gölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma, ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terlemede artış, titreme, eklem ağrısı, kas ağrısıdır. Bu durumlar genellikle aşıdan sonraki birkaç günde ortaya çıkabilir ve bir iki gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Yaygın olmayan etkiler ise, yaygın cilt reaksiyonudur. Nadir görülen yan etkiler de tansiyonda düşme, şok geçirme, sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedeniyle kanama ve çok nadir görülen yan etkilerde ise, damar iltihabı, sinir iltihabı Guillain-Baerre sendromudur" ifadelerine yer verildi.

Aşının Sakıncalı Olduğu Başlıca Durumlar:

Ciddi yumurta alerjisi
Daha önce uygulanan grip aşıları sonrası gelişen ciddi alerjik reaksiyonlar
Ciddi kauçuk (lateks) alerjisi
Önceden geçirilmiş Guilan Barre Sendromu  olarak belirtildi. 
Önümüzdeki günlerde çocuklara yapılacak Pandemik grip aşısı için velilerin formda bulunan  Aşı yapılmasını Uygun Buluyorum  veya Uygun Bulmuyorum seçeneklerinden birini işaretleyerek formu okul yöntimi veya sınıf öğretmenlerine teslim edilmesi istendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler