Siyasiler eğitimden çıksın!

Eğitim-Sen Trabzon Şube Sözcüsü Fikret Aşcıoğlu, üniversitelerin siyasal iktidarların etki alanında olmaktan çıkarılması, tüm kurumlardan, siyasi iktidardan ve sermayeden bağımsız olarak kendi kararlarını almalarının sağlanması gerektiğini söyledi. YÖK'ün

Siyasiler eğitimden çıksın!

Eğitim-Sen Trabzon Şube Sözcüsü Fikret Aşcıoğlu, üniversitelerin siyasal iktidarların etki alanında olmaktan çıkarılması, tüm kurumlardan, siyasi iktidardan ve sermayeden bağımsız olarak kendi kararlarını almalarının sağlanması gerektiğini söyledi.

YÖK'ün kuruluşunun 28. yıl dönümü dolayısıyla, sendika adına basın açıklaması yapan Aşcıoğlu, YÖK'ün 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından üniversiteler üzerinde denetim sağlanması, üniversitelerin toplumsal bağlarından koparılarak denetlenir hale getirilmesi için 6 Kasım 1981'de kurulmuş antidemokratik bir yapı olduğunu iddia etti.

Fikret Aşcıoğlu, YÖK'ün üniversitelerin yeni liberal politikalar doğrultusunda yeniden yapılandırılmasında da etkin rol aldığını ileri sürerek, ''YÖK'ün kuruluşu ile birlikte 'vakıf üniversiteleri' adı altında paralı üniversiteler kurulmuş, kamu üniversiteleriyse öğrencilerden alınan harçlarla adım adım paralı hale getirilmiştir. Bir yandan ırkçı, gerici düşüncelerin gençlik üzerinde yaygınlaştırılması için hakim düzenin aktarım kayışı haline gelecek bir üniversite modelinin inşasında önderliğe soyunan bu kurul, diğer yandan da geride kalan 28 yıllık süreçte sermayenin istekleri doğrultusunda yeniden yapılanma, paralılaştırma ve piyasalaştırma uygulamalarının da öncülüğünü üstlenmiştir. Yaşanan değişim üniversiteyi toplumdan koparmakta, sermayeye, siyasal iktidarlara daha da yakınlaştırmaktadır'' dedi.

Demokratik özerk üniversite için tüm üniversite bileşenlerini 7 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirilecek mitinge davet eden Aşcıoğlu, ''Üniversiteler siyasal iktidarların etki alanında olmaktan çıkarılmalı, tüm kurumlardan, siyasi iktidardan ve sermayeden bağımsız olarak kendi kararlarını almaları sağlanmalıdır. YÖK ve siyasal iktidarın temsil ettiği anlayışlar üniversitelerimizden ellerini tamamen çekmeli, özgür bilim ve sanat, demokratik, katılımcı yönetim ve özerk bilimsel üniversite anlayışının hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Hiç kimse yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılmamalı, yoksul emekçi çocukların kapılarından geri dönmeyeceği bir üniversite sistemi kurulmalıdır'' diye konuştu.

Fikret Aşcıoğlu, üniversitelerin demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğini de ifade ederek, şunları söyledi:
''Üniversiteler hakkındaki kararlar, üniversite bileşenleri tarafından verilmeli. Üniversite bileşenleri, üniversiteler hakkında söz, yetki ve karar sahibi kılınmalıdır. Üniversitelerde paralı eğitim uygulamasının her türüne son verilmeli, öğrencilerin eğitim sürecindeki bütün ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanmalıdır. Üniversiteler üzerinden yürütülen gerici faşist yapılanmaya son verilmelidir. Bugün hak arama mücadelesi yürüten öğrencileri sindirme aracı olarak uygulanan soruşturmalara ve öğrenciler üzerinden kurulmak istenen baskıcı yapıya son verilmelidir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler