Liselere Kayıt Sistemi Değişti

İlköğretimden sonra ortaöğretimde de öğrencilerin "evine yakın okulda okuması" için "nternet" üzerinden kayıt sistemine geçiliyor

Liselere Kayıt Sistemi Değişti

İlköğretimden sonra ortaöğretimde de öğrencilerin "evine yakın okulda okuması" için "nternet" üzerinden kayıt sistemine geçiliyor

Önkayıt uygulaması 1 Ağustos'ta büyükşehir statüsündeki 16 ilde, sadece metropol ilçelerde sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında başlatılacak. Kontenjan fazlası halinde öğrenciler diploma notlarına göre alınacak, kayıtlarda sadece TC kimlik numarası yeterli olacak. Yeni uygulamayla İzmir'de bazı liseler ikili öğretime geçirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde kayıt sisteminde değişikliğe gitti. 16 pilot il sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına elektronik ortamda öğrenci kaydı için belirlendi. Yeni sistemle ilgili olarak Çalışma Takvimi'nde de değişiklik yapıldı. Geçen yıla kadar 15 Ağustos'ta başlayan kayıtlar, yeni uygulamada 1 -30 Ağustos arasında önkayıt olarak gerçekleşecek. Yeni kayıt sistemine İzmir'in yanısıra Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun'da geçilecek.

 Bu uygulamada öğrencilerin, velilerinin ikamet adreslerine en yakın ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesinin esas alındığı belirten bir milli eğitim yetkilisi, "Böylece ortaöğretim kurumlarının eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi, okul kayıt bölgesinin ve öğrenci kontenjan tespitlerinin daha sağlıklı yapılması, veli ve öğrencilerin kendi semtlerindeki okulları benimsemesi, ulaşımda zaman tasarrufunun sağlanması, öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere daha fazla zaman ayırması amaçlandı" dedi.

1 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'a kadar sürecek önkayıtlar için velinin evine en yakın olan, sınavsız öğrenci alan düz lise ya da meslek lisesine çocuğunun TC kimlik numarasıyla başvurması gerektiğini belirten yetkili, yeni sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

"TC kimlik numarası önkayıt için yeterli. Ancak velinin adrese dayalı hüfus bilgilerinin bulunması gerekiyor. Öncelikle adaylar hem genel liseye hem meslek lisesine kayıt yaptıramayacak. Öğrenciler genel lise tercih ediyorsa; adreslerine en yakın olana önkayıt yaptıracak. O okulun kayıt alanında oturuyorsa öğrenci o okula kaydedilecek. Eğer kontenjandan fazla başvuru olursa öğrenciler diploma not ortalamasına göre sıralandırılacak. Kontenjan fazlası evine en yakın bir başka okula verilecek.

Öğrenci meslek lisesi için 10 tercih kullanabilecek. Meslek liseleri için bölge sınırlaması yok. Öğrencilerin meslek liselerine yönlendirilmesi, akademik başarısı yüksek olmayan öğrencinin genel liselerde zaman kaybetmeyip mesleğe yönelmesi isteniyor. En geç 5 Eylül'de öğrenci yerleştirme komisyonları kayıt listelerini tamamlayıp ilan edecek. İlan edilen listelere göre kesin kayıt işlemleri ilgili okul müdürlüklerince 6-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ortaöğretim kurumlarında başvuruların yoğunluğuna göre ikili öğretim planlanacak. İzmir'de halen tekli öğretim yapan ancak kayıt alan bölgesinde çok fazla öğrenci bulunan bazı liseler çift öğretime geçirilecek."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler