Lazca konuşmak istiyorlar

Lazca eğitim talebiyle gündeme gelen SİMA Laz Kültür ve Dayanışma Vakfı, TBMM’ye sunduğu anayasa taslağında pozitif ayrımcılık talep etti. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonlar sivil toplum örgütlerinin önerilerini almaya devam

Lazca konuşmak istiyorlar

Lazca eğitim talebiyle gündeme gelen SİMA Laz Kültür ve Dayanışma Vakfı, TBMM’ye sunduğu anayasa taslağında pozitif ayrımcılık talep etti.
 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonlar sivil toplum örgütlerinin önerilerini almaya devam ediyor. Rum, Ermeni, Kürt ve Süryanilerin ardından Lazlar daanayasa taslağını sunarak, “1800 yıldır bu topraklardayız. Biz de söz sahibi olmak istiyoruz” dedi. Taslakta, anayasanın 3. maddesindeki ‘milletin bölünmezliği’ vurgusunun kaldırılması istendi.

Bunun gerekçesi ise “Ülkenin ve devletin bölünmezliği biz Lazlarca da savunulan bir ilkedir. Ancak neredeyse dünyanın hiçbir ülkesinde homojen bir topluluğun olmadığı gerçeği düşünüldüğünde, bu hükmün, ülkemizde var olan etnik çeşitliliğin inkârını işaret ettiği söylenebilir” denildi.
 

Taslakta, Hrant Dink örneğinin, Türkiye’de azınlık olmanın getirdiği zorlukları yansıttığı ifade edildi. Anayasa taslağında, bu pozitif yükümlülüklerin hayata geçirilmesi için değiştirilen yer isimlerinin iade edilmesi, Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer dillerin ilköğretim ve üniversitelerde seçimlik ders olarak okutulması, Laz Dili ve Edebiyatı Enstitüleri açılması, TRT’de Lazca yayın yapılması da yer aldı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler