Yolcu Uçağı düştü!

Malezya Havayolları'na ait 295 kişi taşıyan ve Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmekte olan bir yolcu uçağı, Rusya-Ukrayna sınırına yakın bir bölgede düştü. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko yolcuların tamamının öldüğünü açıkladı. Ukra

Yolcu Uçağı düştü!

Malezya Havayolları'na ait 295 kişi taşıyan ve Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmekte olan bir yolcu uçağı, Rusya-Ukrayna sınırına yakın bir bölgede düştü. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko yolcuların tamamının öldüğünü açıkladı. Ukrayna'nın doğusunda düşen uçağın füzeyle vurulmuş olabileceği iddia ediliyor.

RUSYA MI UKRAYNA MI VURDU

Ukrayna ile Rusya, düşürülen Malezya yolcu uçağı suçunu birbirine atmaya başladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, “Putin’in ayrılıkçılara verdiği Buk füzesi yapacağını yaptı. Bu rampanın Rusya sınırına yakın Grabovo kasabası yakınlarına yerleştirildiğini biliyorduk. Boing yolcu uçağıyla aynı anda yakın mesafede Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait IL-76 nakliye uçağı da bulunuyordu. Ayrılıkçılar nakliye uçağına nişan almış, ama sonuçta Malezya yolcu uçağını vurdular” açıklamasını yaptı.

Rusya’nın resmi RIA haber ajansı ise adını açıklamadığı askari uzman bilir kişiyi kaynak göstererek, “Ukrayna ordusu geçtiğimiz Çarşamba Harkov şehrinden Donetsk bölgesine Buk füze rampaları aktarmıştı. Malezya uçağı büyük olasılıkla bu rampadan ateşlenen füzeyle vuruldu” ifadesini kullandı.

"İLETİŞİMİ KAYBETTİK"

Malezya Havayolları da resmi Twitter hesabından Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapmakta olan MH17 sefer sayılı uçakla iletişimi kaybettiklerini doğruladı.

"10 BİN METRE'DE DÜŞTÜ"

Rus havacılık endüstrisi kaynakları Reuters'a yaptıkları açıklamalarında uçağın Rusya hava sahasına beklenen zamanda girmediğini ve uçağın Ukrayna'nın doğusundayen düştüğünü bildirdi. Rus Interfax ajansı da uçağın Ukrayna'nın doğusu üzerinde yaklaşık 10 kilometre yüksekteyken düştüğünü duyurdu.

"295 KİŞİ ÖLDÜ"

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko ise uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat bulunduğu ve hayatlarını kaybettikleri bilgisini verdi. Danışman aynı zamanda, uçağın yerden fırlatılan bir füzeyle vurulmuş olabileceği ihtimalinin de değerlendirildiğini ekledi.

BAŞBAKAN'A SORUŞTURMA TALİMATI

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkenin doğusunda yaşanan “uçak felaketini” soruşturma talimatı verdi.

Ukrayna makamları, Rusya sınırına yakın bölgede Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşmesi sonucu 280’i yolcu, 15’i mürettebat, toplam 295 kişinin öldüğünü açıkladı.

100 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Ukrayna arama ve kurtarma ekibi, ülkenin doğusunda Grabovo köyü yakınlarında düşen yolcu uçağından şimdiye kadar 100’den fazla cesede ulaştıklarını bildirdi.

"UÇAĞI BİZ DÜŞÜRMEDİK"

Ukrayna’nın doğu bölgesinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Malezya uçağının düşürülmesi konusunda müdahalelerinin olmadığını, yolcu uçağını vuracak herhangi bir askeri donanıma da sahip olmadıklarını açıkladı.

MALEZYA HAVAYOLLARINDAN AÇIKLAMA

Malezya Havayolları, MH17 sefer sayılı uçaklarıyla Ukrayna hava sahasındayken irtibatı kaybettiklerini bildirdi.

Ukrayna'da Malezya Havayolları'na ait uçağın düştüğüne dair haberlerin ardından havayolu şirketinden açıklama yapıldı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Amsterdam'dan kalkan MH17 sefer sayılı uçakla irtibatın Ukrayna üzerinde uçtuğu sırada kaybolduğu belirtildi.

Şirket, kısa süre içinde konuya ilişkin daha ayrıntılı açıklama yapılacağını duyurdu.

"EN FAZLA 5 KİLOMETREYİ VURABİLİRİZ"

Ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, “Olayı yeni duyduk. Bu yükseklikte bir uçağı vurmak için milis güçlerin kapasitesi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim taşınabilir füze savunma sistemlerimiz var. Bunların kapasitesi de en fazla 5 kilometre…” bilgisini verdi.

Ukrayna’da bazı kaynaklar ise Malezya uçağının ayrıçıkçı güçler tarafından Buk SA-17 füzeleri ile vurulduğunu iddia etmişti.

OBAMA: KORKUNÇ BİR TRAJEDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'da yolcu uçağının düşmesini "korkunç bir trajedi" olarak niteleyerek, ABD'nin, uçağın nasıl düştüğünün belirlenmesine yardımcı olmak için elinden gelen her türlü katkıyı sunacağını belirtti. Obama, Delaware eyaletinde katıldığı bir etkinlikteki konuşmasının başında, Ukrayna'da düşen yolcu uçağına değindi.

Olayın "korkunç bir trajedi gibi göründüğünü" ifade eden Obama, "Şu anda uçakta ABD vatandaşı olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz, ilk önceliğimiz bu" dedi.

Obama, ulusal güvenlik ekibine Ukrayna hükümetiyle yakın temas halinde kalmaları talimatı verdiğini de aktardı.

"ABD, ne olduğunun ve niçin olduğunun belirlenmesine yardımcı olmak için elinden gelen her türlü katkıyı sunacaktır" diyen Obama, ülke olarak düşünce ve dualarının, hangi milletten olurlarsa olsunlar uçaktaki tüm yolcular ve ailelerinin yanında bulunduğunu kaydetti.

MALEZYA BAŞBAKANI: UÇAK İMDAT ÇAĞRISI YAPMADI

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Ukrayna'da düşen Malezya Hava Yolları'na ait uçağın düşmeden önce imdat çağrısı yapmadığını söyledi.

Necip, basına yaptığı açıklamada; uçağın, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından güvenli olarak ilan edilmiş olan rotasında gittiği sırada düştüğünün belirlendiğini belirtti.

Ukraynalı yetkililerin uçağın vurularak düşürüldüğü görüşünde olduğunu kaydeden Başbakan Necip, ancak bu trajediye neyin neden olduğununun Malezya tarafından henüz doğrulanamadığına işaret etti. Necib, "Uçuş sırasında tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak zorundayız ve bunu yapacağız" dedi.

Malezya Hava Yolları'na ait 295 kişi taşıyan Boeing 777 tipi uçak Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan havalandıktan sonra Ukrayna'nın doğusunda düşmüştü

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya