Sarkozy'nin sinsi planı

 23 Ocak’ta Ermeni tasarısını oylayacak Fransız Senatosu’nun İstanbullu üyesi Ester Benbassa, Sarkozy’nin yeniden seçilmek için yaptığı planı anlattı: Oylama pazartesi, çünkü o gün senato bomboş olacak. Birkaç Ermeni yanlısı senatörün oyuyla tasarıyı kabu

Sarkozy'nin sinsi planı

 

23 Ocak’ta Ermeni tasarısını oylayacak Fransız Senatosu’nun İstanbullu üyesi Ester Benbassa, Sarkozy’nin yeniden seçilmek için yaptığı planı anlattı: Oylama pazartesi, çünkü o gün senato bomboş olacak. Birkaç Ermeni yanlısı senatörün oyuyla tasarıyı kabul ettirmeye çalışacak

Vatan'ın haberine göre, 23 Ocak'ta Ermeni soykırım tasarısını oylayacak Fransız senatosunun İstanbullu üyesi Esther Benbassa "Fransa'nın Türkiye'ye bir şey söyleme hakkı bulunmuyor" dedi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve partisi UMP'nin ortaya attığı Ermeni soykırım inkar tasarısı 23 Ocak'ta senatoda oylanacak. Fransa-Türkiye ilişkisi için bir dönemeç olarak görülen bu oylama öncesinde Fransa'nın önde gelen entelektüellerinden Senatör Esther Benbassa, Vatan'ın sorularını yanıtladı.

Benbassa her ülkenin azınlıklara karşı yaptığı hataları kabul etmesi gerektiğini açıkladı ve "Ben bu tasarıya karşıyım. Fransa'nın başka bir ülkenin içişlerine karışması ve başka bir ülkeye bir katliamı tanımasını söylemesine karşıyım. Fransa'nın buna hakkı yoktur. Önce kendisi sömürgelerde yaptığını tanımalı. Azınlıklara yapılanları, varlık vergisini, 6-7 Eylül olaylarını kabul etmeliler. Her ülke kendi tarihini yazar. Başka ülke onun yerine yazamaz. Türkiye'den yeni döndüm ve dün Ermeniler hakkında yapılacak tasarı hakkında bir toplantıya katıldım" dedi.

OYLAMA TARİHİ BİLİNÇLİ

Benbassa, "Tasarı, senatoya resmen hükümet tarafından acele olarak yollandı. Bu nadir bir şeydir. 23 Ocak'ta oylanacak. 23'ü de pazartesi günü. Senatörler, senatoya genelde salı günleri varırlar çünkü taşradan gelirler. Çoğu, vali olduklarından dolayı senatoda salıyla perşembe arasında bulunurlar. Oya az senatör katılsın diye bu güne aldılar. Ne sağ ne sol tamamıyla bu kanuna oy vermeyecek. Iki tarafta da bu kanuna karşı olanlar var" açıklamasını yaptı.

TARİHÇİLERE BIRAKMALI

Benbassa, "Benim partim Yeşiller bu tasarıya karşıyız ve karşı oy vereceğiz. Ben partimi bu yolda, yalnız tarihçi olarak ikna ettim. Benim için tarih, ne mahkemelerde ne de parlamentolarda yapılır. Bu Türk milliyetçiliği değildir. Azınlıklara yapılan katliamlar tarihçiler tarafından incelenmelidir. Bu tasarı oy içindir. Fransa'da 500 binin üzerinde Ermeni kökenli Fransız vardır. Bu tasarının geçme ihtimali yüzde yüz değil. Seçimler de yaklaştığı için valiler, temsil ettikleri bölgede Ermeni çoğunluk varsa tasarıyı kabul edecek" dedi.

İKİ TARAF DA AGRASİF

Gerilen ilişkiler hakkında ise Benbassa "Türk tarafının tutumu şiddetli ve agresifti. Bu konu rahatlıkla konuşulabilirdi. Bu şekilde atışmak güzel değil. Sarkozy'nin cevapları da aynı şekilde agresif. Fransa, Türkiye'ye yukarıdan bakıyor. 'Barbar Müslümanlar' diye düşünüyor. Hollanda ve İsveç gibi ülkelerde Ermeni nüfusu yok, o yüzden bu konu oralarda gündeme gelmez. Fransız halkı tasarıyla ilgilenmiyor. Kanun geçmezse bile Türkiye tarihini yeniden yazmanın zamanı geldi. Modern bir devlet olmak için tarihin siyah sayfaları da yazılmalı" yorumunu yaptı.

İSTANBUL'DA 15 YILINI GEÇİRDİ

1950 yılında dünyaya gelen Esther Benbassa 15 yaşına kadar İstanbul'da yaşadı. Benbassa, Yeşiller Partisi'nin Val de Marne adayı olarak Senato'ya girdi. Yahudi tarihiyle ilgili yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Benbassa halen dünyanın en saygın eğitim kurumlarından Sorbonne Üniversitesi'nde tarih profesörlüğü görevine devam ediyor.

OY İÇİN 2'NCİ SOYKIRIM HAMLESİ

Ermeni tasarısından sonra Nicolas Sarkozy, oy uğruna gözünü Ruanda'ya dikti. 1994'te Ruanda'da 800 bin kişinin katledildiği soykırım hakkında Fransız mahkemesi daha önce suçlanan Tutsiler'i akladı. Ancak yeni açılan davada Tutsilerin Hutular tarafından sistematik olarak yok edildiği olayların fitilini ateşleyen Ruanda eski devlet başkanı Juvenal Habyarimana'ya yönelik suikastın Tutsiler tarafından yapılmadığı öne sürüldü. Balistik incelemelerde Habyarimana'nın uçağını düşüren füzenin devlet başkanına bağlı bir üsten ateşlendiği bildirildi. Bu sonuç iki ülke ilişkilerinin düzelmesi için bir adım olarak algılandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler