Libya ve harekatı oy getirmedi

Libya'ya yönelik operasyona öncülük eden Sarkozy'nin bu girişimi iç politikada kendisine oy getirmedi. Azınlık hükümetinin Federal Parlamentoda yapılan güven oylamasını geçemesi nedeniyel Kanada, erken seçime gidiyor. Ssandıktan umduğunu bulamayan bir diğ

Libya ve harekatı oy getirmedi

Libya'ya yönelik operasyona öncülük eden Sarkozy'nin bu girişimi iç politikada kendisine oy getirmedi. Azınlık hükümetinin Federal Parlamentoda yapılan güven oylamasını geçemesi nedeniyel Kanada, erken seçime gidiyor. Ssandıktan umduğunu bulamayan bir diğer isim ise Almanya Başbakanı Angela Merkel. Pazar günü sandık başına giden Almanya'nın iki eyaletinde Merkel’in kaleleri yıkıldı. Oyların çoğunluğunu nükleer santrallarin kapatılması savunan Yeşiller Partisi aldı.

 

SARKOZY FRANSA'DA KAYBETTİ 

Fransa'da gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde sınav olarak görülen kanton seçimlerinin ikinci turunu, ana muhalefetteki Sosyalist Parti açık farkla önde bitirdi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidardaki partisi Halk Hareketi Birliği, kanton seçimlerinin ikinci turunda, resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 18.89'unu aldı.  Sonuçlar, Libya'ya yönelik operasyona öncülük eden Sarkozy'nin bu girişiminin, ''iç politikada kendisine bir oy getirmediğini'' de ortaya koydu. Gelecek yıl düzenlenecek seçimlerle ilgili son anketin sonuçları, Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılamayarak eleneceğini gösteriyor.

 

Kanton seçimleri, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylar için bir ''sınav'' niteliğinde olması açısından önem taşıyordu.

Fransa'da kanton yönetimlerinin büyük bir çoğunluğu sol partilerin elinde bulunuyor.

 

KANADA'DA HÜKÜMET DÜŞTÜ

Kanada'da Stephen Joseph Harper başkanlığındaki Muhafazakar Parti azınlık hükümeti, Federal Parlamentoda yapılan güven oylamasını geçemedi. Harper hükümetinin 2011-2012 bütçesinin iki gün önce reddedilmesi üzerine, anayasa gereği güven oylamasına gidildi. Muhafazakar Parti'nin 145 oyuna karşı, ortak hareket eden anamuhalefetteki Liberal Parti, Yeni Demokrat Parti ve Quebec Bloku'na mensup milletvekillerinin 156 red oyu, hükümetin düşmesini sağladı. Başbakan Stephen Joseph Harper, Kanada Genel Valisi David Johnston'a çıkarak görevi iade etti.

 

Oylama sonrası kısa bir açıklama yapan Başbakan Harper, hayal kırıklığına uğradığını söyledi. 2011-2012 bütçesinin resesyondan çıkmaya başlayan Kanada ekonomisi için çok önemli olduğunu belirten Harper, muhalefetin bunu anlamadığını ileri sürdü. Harper, Genel Vali Johnston'a seçim tarihi olarak 2 Mayısı önerdi.

 

Kanada'da 10 yıl içinde 5. kez erken genel seçime gidilirken, son 3 seçimin hepsinden de azınlık hükümeti çıkmıştı. 308 sandalyeli Avam Kamarası'nda halen Muhafazakar Parti'nin 143, Liberal Parti'nin 77, Quebec Bloku'nun 47, Yeni Demokrat Parti'nin 36 milletvekili bulunuyor. Federal parlamentoda 2 de bağımsız milletvekili var. 2 sandalye ise boş.

 

Bu arada, Libya'daki NATO güçlerinin komutanlığını Kanadalı Korgeneral Charles Bouchard üstlendi.

 

MERKEL'İN KALESİ YIKILDI

 

Almanya’nın Baden-Württemberg ve Rheinland-Pflaz eyaletlerinde yaşayan 11 milyon seçmen dün sandık başına gitti. Japonya’da meydana gelen felaketin ardından dünyada sorgulanmaya başlayan nükleer santralların kapatılması meselesi, beklendiği gibi sonucu etkiledi. Santralların kapatılmasını savunan Yeşiller Partisi, iki eyalette de oy oranını büyük ölçüde artırarak Başbakan Angela Merkel’i hezimete uğrattı. Baden-Württemberg’de, Merkel’in Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU), büyük bir oy kaybı yaşayarak % 39’da kaldı. Yeşiller Partisi % 24.2, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise % 23.1 oy aldı. Böylece, Merkel’in partisi, eyaletteki 58 yıllık iktidarını kaybetti.

 

İki eyalette de, Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor. Seçim sonuçlarını değerlendiren Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth sonuçları “tarihi zafer” olarak nitelendirirken, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “Bugün nükleer enerjinin sonu ilan edilmiştir” diye konuştu.

 

İSPANYA'DA ZAPATERO DÖNEMİ BİTİYOR

Libya harekatının diğer üyelerinde de durum pek parlak değil zaten. Örneğin İspanya'da Jose Luis Rodriguez Zapatero, başbakanlık kariyerine veda etmek için gün sayıyor. Halkın desteğini kaybeden Zapatero'nun, 2012 yılının mart ayında yapılacak olan seçimlerde aday olmayacağını açıklaması bekleniyor.

Muhalefetteki Halk Partisi'nin iktidarda bulunan Zapatero'nun Sosyalist Partisi'nin önünde olduğunu ortaya koyan anketler de zaten Zapatero'nun olası bir seçimi galip bitirmesinin mümkün olmadığını gösteriyor.

 

DANİMARKA'DA SOL İKTİDARA YÜRÜYOR

Bir diğer iktidar değişim de Danimarka'da gerçekleşecek gibi görünüyor. Her ne kadar seçim dönemine kadar değişiklikler yaşanma olasılığı bulunsa da Danimarka'da muhalefetin önlenemez bir yükselişi sözkonusu. İktidarda bulunan Liberal Parti'nin oy oranları hızla gerilerken, kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına göre muhalefetteki Sosyal Demokrat partinin bu yıl içinde gerçekleşecek olan seçimlerde iktidarı ele geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Danimarka'da sağ partisinin özellikle ırkçı bazı söylemler nedeniyle büyük oy kaybına uğradığı belirtiliyor.

 

Bunların dışında bu yıl Norveç'te de seçimler olacak. Sonbaharda gerçekleştirilecek olan seçimlere, Libya operasyonunun etkide bulunup bulunmayacağı henüz belirsiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya