Fındık fiyatlarında son durum? Fındık fiyatı ne kadar oldu

Fındık fiyatlarında güncel durum nasıl? Rakamlar artıyor mu? İşte detaylar

Fındık fiyatlarında son durum? Fındık fiyatı ne kadar oldu

Karadeniz bölgesinin 1 numaralı geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile endişelendirmeye devam ediyor. Bir türlü istenilen rakamlara çıkmayan ürünün fiyatı üretici strese sokuyor. Geçen yıl mahsulün çok olmasının yarattığı sorun nedeniyle 7 TL'yi bile gören fiyatlar bu yıla iyi bir giriş yapsa da istenilen rakamlara çıkmadı. Şu anda 12-13 TL bandında olan fındık fiyatlarının en az 15 TL'yi görmesi bekleniyor. Rekoltenin az olmasına karşın fiyatların düşük kalmasına ise anlam verilemiyor.

Yetkililer bunun nedeninin üreticinin ürünü erken pazara indirmesinden kaynaklı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca üreticiye ellerindeki ürünü emanete vermemeleri konusunda da uyarılarda bulunuldu.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Akçakoca 12,50 TL  13,25 TL 
Çarşamba 12.50 TL  13,00 TL 
Düzce 12,50 TL  13,25 TL 
Fatsa 12.75 TL  13,50 TL 
Giresun 14.11 TL  14,61 TL 
Kocaeli 12.50 TL  13,00 TL 
Ordu 12,50 TL  13,25 TL 
Sakarya 12,75 TL  13,50 TL 
Samsun 12.50 TL  13,00 TL 
Terme 12,25 TL  13,00 TL 
Trabzon 12,50 TL  13,25 TL 
Ünye 12,50 TL  13,00 TL 
Zonguldak 12,25 TL  13,00 TL 

Alan bazlı destek yüz güldürüyor

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, Alan Bazlı Gelir Desteği ödemeleri sayesinde üreticinin yüzünün güleceğini söyledi.
Fındık üreticileri için ‘Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Karar’ın 09 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatan Kibar, tüm üreticilerin merakla beklediği Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesinin 2016 yılı için dekar başına 170 TL olarak devam edeceğini ifade etti. Başkan Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Rekoltenin böylesine düşük olduğu bir sezonda üreticilerimiz için çok zor bir yıl geçecekti. Alan Bazlı Gelir Desteği ödemeleri sayesinde üreticilerimizin yüzü gülecektir. Destek ödemeleri üreticilerimizin bahçe bakımları açısından da çok önemlidir. Önümüzdeki sezon fındığının verim ve kalitesi açısından çok olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Çağrılarımıza hızlı bir şekilde cevap vererek bayram öncesinde üreticilerimize çifte bayram yaşatan bu haber için emeği geçen herkese bölgemiz çiftçileri adına sonsuz teşekkürlerimi sunarım” dedi.

TRABZON'DA BÜYÜK SATIŞ
Trabzon Ticaret Borsası’nda bu yılın ilk sekiz ayında 1 milyar 562 milyon 583 bin TL’lik çeşitli ürün işlem gördü. TTB’ den yapılan açıklamaya göre, yılın ilk sekiz ayındaki işlem hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında düşüş gösterdi. Borsada geçen yılın ilk sekiz ayında 2 milyar 51 milyon 335 bin TL’lik çeşitli ürün işlem görmüştü. Borsada Ocak ve Ağustos ayları arasında işlem gören ürünlerin 988 milyon 593 bin TL’lik kısmını fındık satışları teşkil ederken, ikinci sırayı ise 267 milyon 809 bin TL ile Çeşitli Gıda Maddeleri oluşturdu.


KÜLLENMEYE SAVAŞ AÇILDI

Trabzon Ticaret Borsası, fındık bahçelerini tehdit eden külleme hastalığı için Trabzon’da çalıştay düzenlenecek. Ekim ayında düzenlenecek çalıştayda, külleme hastalığına karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanacak politikaların saptanması hedefleniyor. 

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu yaptığı açıklamada, külleme hastalığı ile ilgili olarak sürekli beyanatların verildiğini, ancak bu konuda mevcut durum ile alınması gereken tedbirlerle ilgili ortada henüz bir politika bulunmadığını söyledi. Köleoğlu “Külleme hastalığı son yıllarda hızla yayıldı ve adeta bahçeleri sardı. Bu hastalık fındık üretimini tehdit ediyor. Zaten bahçelerimizde verim düşüklüğü var. Bir de bu hastalığın pençesine düşmesi, Türkiye için çok büyük tehlikenin habercisi olmuştur. Topyekün bir mücadeleyi gerektiren bu konuda diğer Ticaret Borsaları başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bilim adamı uzmanların katılımı ile geniş kapsamlı bir çalıştayın hazırlıklarına başladık. Bu çalıştayda konuyu her aşamada yetkili, etkili ve uzmanlarıyla masaya yatıracağız. Buradan çıkacak sonuçlara göre rapor hazırlayıp, çok önemli bu konuyu ilgili bakanlıklara taşıyacağız” dedi. 

Köleoğlu, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Köksal’ın başkanlığında gerçekleştirmeyi planladıkları ve 100’ü aşkın yetkili ve ilgilinin katılmasını bekledikleri çalıştay için organizasyon komitesi oluşturup hazırlıklara başladıklarını da sözlerine ekledi.

KÜLLENME HASTALIĞI NEDİR?

Fındığın yapraklarında başlayıp, daha sonra dallardaki sürgünler ile çotanaklara da sirayet ederek kurumalara ve dökülmelere yol açıp, bulaşıcı olduğu bilinen külleme hastalığı son yıllarda fındığın ana üretim bölgesi olarak bilinen Doğu Karadeniz’de giderek artıyor. Bulaşıcı olan hastalıkla kimyasal kullanarak mücadele edilmesi gerekiyor.

EYLÜLDE NE YAPILMALI

Trabzon Ticaret Borsası açıklama yaparak, fındık üreticilerinin Eylül ayında yapması gerekenlere dikkat çekti. 

Açıklamada, Eylül ayı içerisinde fındık güvesi mücadelesi yapılması bunun yanında harman zamanı geciken yörelerde ürünü sonbahar yağmurlarından iyi korumanın üzerinde durularak, erken kurutulmayan veya naylon örtü altında uzun süre kalan fındıkların zarar görmemesi için tedbirler alınması gerektiği bildirildi. Üreticilerin ayrıca fındık hasadı tamamlandıktan sonra, fındık filiz güvesiyle mutlak surette mücadele etmesi gerektiği belirtildi.

Üreticilerin, ürün kalitesi için  yaprakların altında orta damar ile yan damarların birleştiği üçgen girintilerde kahverengi lekeler bulunup bulunmadığına bakması, bakılan 100 yaprağın 15’inden fazlasında lekeler görülüyorsa mutlak suretle ilaçlama yapmaları gerektiği ifade edildi.

                                                   
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler