Barış Pınarı Harekatı nedir? Barış Pınarı isminin anlamı ne?

Türkiye Suriye'de Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı. Tüm Türkiye ve dünya burada yaşananlara odaklandı. Peki Barış Pınarı Harekatı nedir, bu isim ne anlama geliyor? İşte detaylar

Barış Pınarı Harekatı nedir? Barış Pınarı isminin anlamı ne?

Türkyie Suriye'nin kuzeyindeki terör odaklarını temizlemek adına Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı. Türkiye'de olduğu kadar bu operasyon dünyanın takip ettiği bir olay oldu. Peki Barış Pınarı Harekatı nedir? İşte bu sorunun yanıtı

BARIŞ PINARI HAREKATI NEDİR?

Türk ordusunun Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği sınır dışı operasyona Barış Pınarı Harekatı adı verilmiştir. Bu operasyonla bölgede konuşlanan PKK, YPG/PYD terör örgütlerinin imhası amaçlanmaktadır. Türkiye'nin sınır güvenliği açısından tehdit oluşturan bu yapılar bölgeden temizlendikten sonra ülkemizdeki mültecilerin güvenli şekilde buraya dönüşünü sağlamak hedeflenmektedir.

NEDEN BARIŞ PINARI HAREKATI DENİYOR?

Operasyona neden Barış Pınarı isminin verildiği sorusunun yanıtını bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Erdoğan 'Harekatımızın adını Barış Pınarı olarak belirlerken rast gele bir tercihte bulunmadık. Biz terör örgütünü bölgeden kazıyarak Suriye'den gerçek anlamda barışı tesis etmek için bu adımı atıyoruz. Bizim sınır Suriye tarafında hep pınarlarla doludur. İşte o pınarlardan hareketle bunun adını Barış Pınarı koyduk.' ifadelerini kullandı.

barış pınarı harekatı nedir

OPERASYON NERELERİ KAPSIYOR

Operasyon ,Fırat Nehri'nin doğusundaki en büyük yerleşim alanları Halep'in Ayn El Arab, Rakka'nın Tel Abyad ve Tabka, Haseke'nin Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor'un kuzey kesimlerini kapsıyor. Bu kuşakta nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini halen Araplar oluşturuyor. Ancak bölgenin nüfus yapısı zorla değiştiriliyor. Terör örgütü bugüne kadar 1 milyon 700 bin kişiyi göçe zorladı. Örgüt, devletleşme sürecinde bölgeyi daha kolay kontrol edebilmeyi amaçlıyor.

Türkiye'nin hedefi Fırat'ın doğu kıyısından başlayarak Irak'a kadar uzanan 460 kilometrelik sınır hattında 30 kilometrelik derinlik. Yani yaklaşık 14 bin kilometrekarelik bir alan teröristlerden temizlenmiş olacak.

barış pınarı harekatı nedir

TÜRKİYE'NİN PLANI

Suriye'nin kuzeyinde sığınmacılar için 10 bölge ve 140 köy kurulacak

Plana göre Suriye'nin kuzeyinde Ayn El Arap olarak bilenen Kobani'den Derik'e kadar olan bölgeye 1 milyon kişi yerleştirilecek. Burada öncelikle 10 bölge ve 140 köy kurulacak. Köy merkezleri ile 20 köyü kapsayacak. Bölgelerde 30'ar bin, köylerde ise 5'er bin kişi iskan edilecek.

Ayn El Arab'dan Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'a kadar olan bölgede 1 bölge, 7 köy kurulacak. Burada 65 bin kişi yaşayacak.

Tel Abyad ile Rasulayn arasında 3 bölge ve 63 köy oluşturularak 405 bin kişi yerleştirilecek.

Rasulayn'dan Derik'e kadar ise 6 bölge, 70 köy kurulacak ve 530 bin kişinin iskanı sağlanacak.

barış pınarı harekatı nedir

1 YILLIK HAZIRLIK

TSK, 1 yıldır operasyon için hazırlanıyordu. Bu süre zarfında istihbarat birimleri sahadan istihbaratı toplayarak hedefleri belirledi. TSK, Barış Pınarı Harekatı'na başlamadan önce Suriye'nin doğusunda sınırın Suriye tarafında ne nerede aslında hepsini biliyordu. Teröristlerin hazırlıkları, kazdıkları hendekler, tüneller, silah ve mühimmat depoları tek tek belirlenmişti. Böylece harekat başlayınca o koordinatlara nokta atışı yapıldı. Sivil hassasiyeti göz önünde bulundurularak terör örgütünün sivil yerleşim yerlerinde karargah olarak kullandığı noktalar da tespit edildi. 

Haber61 Haber Servisi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler