Yanlış gübrenin maliyeti şok etti!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Yaptığımız tespitlere göre yanlış ve yetersiz gübre kullanmaktan dolayı sektörde yılda 10 milyar lira israf ve verimlilik kaybı var" dedi.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından TESK Ot

Yanlış gübrenin maliyeti şok etti!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Yaptığımız tespitlere göre yanlış ve yetersiz gübre kullanmaktan dolayı sektörde yılda 10 milyar lira israf ve verimlilik kaybı var" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından TESK Otel'de düzenlenen Sosyal Güvenlik Bilgilendirme Semineri'nde konuşan Bayraktar, kendi dönemlerinde Türkiye genelindeki ziraat odalarının yaptıkları önemli çalışmalarla güçlendiğini söyledi.

Tarım alanında daha nitelikli çiftçiler yetiştirme noktasında bazı bakanlıklar başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini anlatan Bayraktar, bunlar içerisinde genç ve kadın çitçi yetiştirme projelerine çok önem verdiklerini vurguladı. 

Bayraktar, yapılan tüm çalışmalara ziraat odalarının da önemli katkılar sunduğuna işaret ederek, ziraat odalarının yüzde 80'inin kendi hizmet binalarına kavuştuğunu anlattı.

Bunun çok önemli bir rakam olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ayrıca yine odalarımızın yüzde 40'ında makine parkı olmakla birlikte 80'e yakın odamızda laboratuvar açılışı yaptık. Çiftçimiz açısından bu laboratuvarlar çok önem arz ediyor. Çünkü toprak analizleri yapılıyor ve çiftçimiz de toprağın yapısına göre besin elementi sağlıyor. Bunu şu açıdan çok önemsiyorum, yaptığımız tespitlere göre yanlış ve yetersiz gübre kullanmaktan dolayı sektörde yılda 10 milyar lira israf ve verimlilik kaybı var. Bu, sürdürebilir bir şey değil. Bunun önlemini almamız gerekiyor. İşte bunun için odalarımız bu alanda yatırım yapıyor biz de kendilerini destekliyoruz." 

- "Kayıt dışı istihdamı önlememiz lazım"

Bayraktar, SGK ile yapılan ortak çalışmayla tarımda kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik önemli adımlar attıklarını dile getirdi. 

Tarım alanında kayıt dışı çalışan kişi sayısının çok fazla olduğunu belirten Bayraktar, "Elbette tarım sektörünün farklı sorunları var. İşte zaman zaman yaşanan doğal afetler nedeniyle iş gücü fazlası çıkıyor. Yani böyle durumlarda kayıt dışılık artıyor. İnsanlar iş gücü fazlası çıkınca varoşlara gecekondu olarak gitmesinler. O insanlara kırsalda tarım dışı iş alanı sağlayıp istihdam etmemiz lazım. İşte son yıllarda kırsal kalkınmayla ilgili verilen destekler bu açıdan fevkalade önemli" diye konuştu. 

Bayraktar, kırsal kalkınma noktasında kırsalda çalışan kişi sayısı ile kırsalda tarımla uğraşanların birbirinden ayrılması gerektiğine işaret ederek, Türkiye'de son 12 yılda kayıt dışı istihdamın yüzde 53'ten yüzde 33'e düştüğünü söyledi.

Kalan yüzde 33'lük oranın ülkeye maliyetinin 30 milyar lira olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Her yüzde 1'lik düşüş ekonomiye 1 milyar lira kazandırıyor. Bu, çok ciddi bir rakam. Hedef yüzde 33'ü yüzde 15'lere çekmektir" ifadelerini kullandı. 

Seminere, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Giresun Valisi Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, SGK yetkilileri ve oda başkanları katıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel