Yağış rejimi değişti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, küresel iklim değişikliği nedeniyle sadece Türkiye'de değil bütün dünyada taşkınlarda önemli artışlar olduğunu söyledi. Eroğlu, Havza Yönetim Heyetleri Toplantısı'nda, gazetecilerin Trabzon'un Yomra ilçesinde etkil

Yağış rejimi değişti
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, küresel iklim değişikliği nedeniyle sadece Türkiye'de değil bütün dünyada taşkınlarda önemli artışlar olduğunu söyledi.
 
Eroğlu, Havza Yönetim Heyetleri Toplantısı'nda, gazetecilerin Trabzon'un Yomra ilçesinde etkili olan sağanak sebebiyle yaşanan selle ilgili sorularını yanıtladı.
 
Bütün ekiplerin bölgede sıkı bir çalışma yürüttüklerini belirten Eroğlu, maddi kayıplardan ziyade can kaybının yürekleri yaktığını ifade etti.
 
Hayatını kaybeden vatandaşa Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Eroğlu, "Küresel iklim değişikliği nedeniyle sadece Türkiye'de değil bütün dünyada taşkınlarda önemli artışlar var. Çünkü yağış rejimi değişti. Yağmurlar, geçmişte belli bir düzenle, belli bir rejimle düşüyordu. Artık 48 saatte 3-4 aylık yağmurun bir anda yağdığını ve büyük felaketlere neden olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
 
-Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı
 
Eroğlu, DSİ ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele, Orman ve Meteoroloji genel müdürlüklerinin taşkınları önlemek için Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı hazırladıklarına dikkati çekti. 
 
Türkiye'nin topograf yapısının da taşkınlara müsait olduğuna işaret eden Eroğlu, "Ülkemiz, çok engellebeli ve çıplak dağlardan gelen sular aniden taşkına neden oluyor. Ama yeşillendirdiğimiz, ağaçlandırdığımız zaman yeşillik, yağmurun büyük kısmını tutuyor. Akış kat sayısı çıplak bir dağda yüzde 70 ise ağaçlandırdığımız, teraslandırdığımız zaman neredeyse yüzde 15'e iniyor" dedi.
 
Eroğlu, 2013-2017 eylem planıyla taşkınların önlenmesinde yapılacakların belirlendiğini anlatarak, DSİ'nin şu ana kadar 650'den fazla dereyi ıslah ettiğini bildirdi. Eroğlu, "Taşkınlara karşı hepimizin çok uyanık olması lazım" ifadesini kullandı.
 
Kurdukları meteoroloji radarlarıyla isabetli tahminler yaptıklarını da vurgulayan Eroğlu, meteorolojk uyarıları alan vatandaşların mutlaka dikkatli olduklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler