Vali Kızılcık'a açık mektup

Son yaşanan afet olaylarından ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, Vali Dr. Recep Kızılcık başta olmak üzere tüm bölge valilerine açık mektup gönderdi.  VALİYE MESAJBaşkan Semih Peker, “Doğa

Vali Kızılcık'a açık mektup

Son yaşanan afet olaylarından ders çıkarılması gerektiğini vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, Vali Dr. Recep Kızılcık başta olmak üzere tüm bölge valilerine açık mektup gönderdi.

 

VALİYE MESAJ

Başkan Semih Peker, “Doğa olayları afete dönüşmesin, yeter artık! Önlem alınsın” diyerek, “Bazı illerimizde valilerimiz tarafından yapılan Afet ve Acil Durum Müdürlükleri atamalarında; afet sırasında müdahale eden ve teknik olmayan sivil savunma birimlerini ön planda tutmaları bizi kuşkulandırmıştır. Bu yapılan atamalar afet öncesi tedbiri değil, afet sonrasını düşünerek yapılmış yanlış bir uygulamadan başka bir şey değildir. İlimizde yapılacak atamalarda ise bu yanlışın yapılmayacağı kanaatindeyim” dedi.

 

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semih Peker, ana ilke olarak belirlediği “Doğa olayları afete dönüşmesin, yeter artık! Önlem alınsın” görüşü ile ciddi uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

 

5902 SAYILI KANUN DOĞRU ANLAŞILMALI

Başkan Peker, “5902 sayılı kanunun 18. maddesinde ki görevler bölümüne bakıldığında; afet risklerinin belirlenmesi, önleme ve müdahale planlarının yapılması, afete uğramış bölgelerin rehabilitasyonu, kayıp ve hasar tespit çalışmaları görülmektedir. Bu durum, Jeoloji Mühendislerinin görev ve sorumluluğunu artırmaktadır. Bizler, kanunda belirtilen ve önemi vurgulanan afet öncesi çalışmalara yani derelerin sel ve taşkın sınırları, heyelan, kaya düşmesi, deprem, çığ olabilecek risk alanlarının belirlenmesi ve önlem alınması gibi teknik çalışmalara önem vermez, afet olduktan sonra dağıtılacak çadır, kumanya, battaniye gibi afet anında yara sarmaya kendimizi odaklarsak, bu kanunun doğru anlaşılmadığı gerçeği ortaya çıkar” dedi.  

 

KUŞKU İÇİNDEYİZ

Başkan Semih Peker, “Bu kanun ile bazı illerimizde valilerimiz tarafından yapılan Afet ve Acil Durum Müdürlükleri atamalarında; afet sırasında müdahale eden ve teknik olmayan sivil savunma birimlerini ön planda tutmaları bizi kuşkulandırmıştır. Bu yapılan atamalar afet öncesi tedbiri değil, afet sonrasını düşünerek yapılmış yanlış bir uygulamadan başka bir şey değildir. Oysaki bizler afet öncesi çalışmalarına önem vermeliyiz ki can ve mal kaybı yaşamayalım diyoruz” dedi.

 

SİVİL SAVUNMAYA BIRAKILMASI HATADIR

Başkan Peker, “Temel işlevi; halkını afet tehlikelerinden korumak, halkı afetlere karşı bilgilendirmek ve afet olmadan önce gerekli önlemleri alarak zarar azaltmak için projeler üretmek olan bir kurumun, afet sırasında çadır-kumanya dağıtan, kurtarma çalışmalarında uzmanlaşmış teknik olmayan kişilere emanet edilmesi kabul edilemez bir hatadır” dedi.

 

VALİLERİ UYARIYORUM

Valileri uyaran Peker, “Lütfen! Ataması sayın valilerimiz tarafından yapılacak olan Afet ve Acil Durum İl Müdürlüklerinin yönetim kadrosunda, doğa olaylarının afete dönüşmemesi için önceden alınacak teknik önlemleri belirleyebilen Jeoloji Mühendisleri gibi teknik kadroların ağırlıkta olması gerçeğini unutmayalım” dedi.

 

ÖNCEDEN TEDBİR ALINMALI

Sağlıklı yaşam alanları oluşturabilmek için önceden tedbir alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Peker, “Amacımız afetlerde sadece yara sarmak değil, olabilecek afet risklerini önceden belirleyerek gerekli önlemleri almak ve sağlıklı yaşanabilir yerleşim alanları oluşturmak olmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel