Vadiye HES tehditi

İkizdere' de 20 milyon YTL' lik harcamayla yaptırılan termal kaplıca merkezinin sahipleri, HES' lerin sıcak su kaynağına zarar vereceği iddiasıyla projenin iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Rize Valiliği de DSİ ve MTA'dan yeniden rapor istedi

Vadiye HES tehditi

İkizdere' de 20 milyon YTL' lik harcamayla yaptırılan termal kaplıca merkezinin sahipleri, HES' lerin sıcak su kaynağına zarar vereceği iddiasıyla projenin iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Rize Valiliği de DSİ ve MTA'dan yeniden rapor istedi.

İkizdere Vadisi'nde içeriğindeki 4600 mineral ile dünyanın en kaliteli 5 kaplıca suyu arasında gösterilen sıcak su kaynağı üzerine işadamı Cemil Ekşi tarafından bir süre önce 20 milyon YTL'lik yatırımla kaplıca tesisi ve termal otel yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan tesis, bölgede yapımı planlanan hidroelektrik santrallerinin tehdidi altına girdi.

Tesisin çevresinde yapılması gündemde olan Selin–1 ve Selin–2 HES projelerinde, yapılacak sondaj ve açılacak tüneller sebebiyle sıcak su kaynağının zarar göreceği ve yeryüzeyine çıkış noktasının değişeceği iddia edildi. İddialar üzerine Ekşi ailesi HES projelerinin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Rize Valiliği de, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) nezdinde bölgede yeniden inceleme yapılarak HES'lerin sıcak su kaynağına zarar verip vermeyeceği yönünde rapor hazırlanmasını istedi.

'YATIRIMIMIZ HEBA OLUR'
RİDOS Termal Kaplıca Merkezi'nin ortaklarından Kasım Ekşi, MTA'nın 'Bu alanda herhangi bir yerleşim, sanayi kuruluşu veya tarım yapılamaz' yönünde raporu bulunmasına rağmen, çevrede iki HES projesine onay verildiğini belirterek şöyle dedi:

"Yapılacak HES inşaatları sırasında açılacak tüneller ve yapılacak patlatmalar sıcak su kaynağının yüzeye çıktığı damarları zedeler, ortaya vahim bir durum çıkar. Sıcak su kaybolur gider. Su yüzeye çok farklı bir yerden çıkar. Böyle olması halinde de bu turizm yatırımı heba olur. Biz HES projelerinin iptali için dava açtık. Yasal mücadelemizi sürdürüyoruz."

Rize Valisi Kasım Esen ise, kaplıca merkezinin çevresinde yapılacak HES'lerin kaplıca kaynağına zarar vermemesi için Valilik olarak DSİ ve MTA nezdinde girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel