Türkiye'deki Buzullar Azalıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'deki yüksek dağlardaki buzulların gittikçe azaldığını bildirdi.Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle aşırı sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları ve aşırı

Türkiye'deki Buzullar Azalıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'deki yüksek dağlardaki buzulların gittikçe azaldığını bildirdi.


Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle aşırı sıcaklıklar, sıcak hava dalgaları ve aşırı yağışların daha sık görüleceğini belirtti.

Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgelerinden olan Doğu Karadeniz'in de bu iklim değişikliğinden etkilendiğini ifade eden Kadıoğlu, ''Özellikle Kaçkar Dağı'ndaki buzulların eridiğini çok rahatlıkla görebiliyoruz. Kaçkar Dağı bölgesinde yaşayan insanlar yaz aylarında geçmiş yıllara oranla karın daha yükseklere çekildiğini söylüyor. Bu bilimsel bir çalışmanın yanı sıra bölge halkı tarafından da gözlemlenen bir gerçek'' dedi.

Türkiye'nin bir an önce bilimsel çalışmalara başlaması ve gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten Kadıoğlu, ''Türkiye'deki yüksek dağlardaki buzullar gittikçe azalıyor. Öyle ki 21. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kaçkar, Süphan, Nemrut gibi zirvelerimizde buzul miktarı önemli ölçüde azalacak ve bazı dağlarda kar yaz aylarında yok olabilecek'' diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel